Stáčení tachometrů stojí Čechy 10 miliard korun ročně

Praha - Češi kupují lepší ojetiny. Fenomén stáčení tachometrů nemizí. Škody z přetáčení dosahují až 10 miliard korun za rok. Ojetých aut se prodá v CŘ přibližně 750 000. Více jak u třetiny z nich (38 %) čeká na kupujícího podvod v podobě stočeného tachometru.

Češi kupují meziročně lepší ojetiny, což je dobrá zpráva. V roce 2016 platili průměrně za ojetinu 190 900 Kč, v roce 2017 to bylo 220 000 Kč. Preferují tedy kvalitnější a novější auta. V oblasti stáčení tachometrů se situace mění jen mírně. Meziročně pokleslo stáčení o půl procentního bodu z 38,5 na 38 %. V roce 2017 se v ČR prodalo 750 000 ojetých vozů. Podle studie AOOA* mělo 38,0 % z nich, tedy 285 000 automobilů, stočený tachometr. Vozidla jsou průměrně stočena o 63 500 km dolů. Průměrné navýšení ceny ojetiny v důsledků stočení tachometru představovalo 35 000 Kč. Výsledná hodnota podvodů vlivem stáčení tachometrů představovala tedy v roce 2017 škodu v hodnotě téměř 10 mld. Kč.

„Největší nástrahou je dovoz ze zahraničí. Typická úvaha že ojetý vůz z Německa je kvalitní, kulhá už v samotné definici německého původu. Více jak 35 % vozů, které deklarují DE původ, ve skutečnosti pochází z Itálie a Francie. Navíc jsou stočené a přihlášené do německé evidence pouze proto, aby při vývozu na východ mohl prodávající deklarovat německý původ, který zvyšuje u kupujících kredit,“ říká Jiří Grund, předseda AOOA.

AOOA doporučuje před koupí pečlivou prohlídku servisní historie vozu. Nejjednodušší je využít český „CarPass“ službu www.zkontrolujsiauto.cz, jejíž obliba kontinuálně roste. Po zadání VIN kódu, se kupující dozví vše o servisní historii vozu, o provedených opravách, jejich ceně, včetně nájezdu KM v časové ose. Služba využívá data z likvidace pojistných událostí či z pravidelných servisních prohlídek.

Související

Ukazatel paliva

Stočený tachometr: Vymýtil zákon nekalou praktiku?

Podíl ojetých aut se stočeným tachometrem na českém trhu se loni snížil o čtyři procentní body na 33 procent. V průměru byly tachometry stočené o zhruba 100.000 kilometrů. Vyplývá to ze statistik společnosti Cebia. Za nezákonné snižování počtu ujetých kilometrů hrozí v Česku od konce roku 2018 až půlmilionová pokuta. Stočený tachometr přitom zvyšuje cenu vozu v průměru o 20 procent.

Více souvisejících

Tachometr zákony

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy