Nelegální billboardy u dálnic? Stát by měl vymáhat 40 milionů, spočítali Piráti

Reklamní společnosti se provozem nelegálních billboardů u dálnic a silnic první třídy podle Pirátů obohatily o 40 milionů korun. Na dnešní tiskové konferenci vyzvali ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), aby tuto částku po firmách vymáhal. Na začátku října zůstávalo u dálnic zhruba 600 nelegálních poutačů, další stovky jsou u silnic první třídy. Podle ministerstva dopravy zmizela z okolí dálnic většina nelegálních poutačů, odstranění ostatních brzdí obstrukce majitelů.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek uvedl, že zástupci jeho strany v minulých dnech napočítali u dálnice D1 přes 150 poutačů, z nichž drtivá většina je podle nich nelegálních. "Je to vizitka nejen těch reklamních firem, které porušují zákon, ale i ministerstva dopravy a pana ministra Ťoka, že jsou zcela neschopni tento zákon vynucovat," řekl Michálek.

Piráti proto žádají vládu, aby Ťokovi zadala úkol tyto peníze po reklamních firmách vymáhat a podal na ně žalobu pro bezdůvodné obohacení.

Piráti tvrdí, že některé z nelegálních zařízení u dálnic využívají i některé politické strany, včetně vládní ANO. "Budeme požadovat po ministru dopravy, aby konečně hájil zájmy českého státu, a nikoli zájmy strany ANO," dodal Michálek. Další politickou stranou, která nelegální poutače využívala, je podle něj ODS.

"Z toho, co zatím o iniciativě Pirátů víme, je evidentní, že vycházejí z neznalosti nebo nepochopení zákona. Zákon ani zdaleka nenařizuje odstranění všech billboardů. Legální nadále zůstávají například uvnitř obcí, v tzv. souvisle zastavěném území, a také pokud byly povoleny podle stavebního zákona," uvedla Lenka Rezková z tiskového oddělení ministerstva.

Dodala, že dosud bylo odstraněno 1656 billboardů, z toho 901 z okolí dálnic. "Rozumní majitelé vzdali svůj tichý boj, dodržují zákon a svoje reklamy si odvezli nebo postupně odvážejí na základě výzev silničních správních úřadů," dodala.

"Není nám sice jasné, jak Piráti dospěli právě k částce 40 milionů korun, ale jsme rádi, že je slyšet další hlas, který říká, že nelegální billboardy měly zmizet již dávno a za ignorování zákona by měl být někdo penalizován," řekl Vojtěch Razima z organizace Kverulant. Zákon podle něj dosud ignorují firmy BigBoard a A.C.E. media. Společnost BigBoard toto obvinění ale jednoznačně odmítá s tím, že všechny její billboardy u dálnic jsou umístěny zcela v souladu s platnou legislativou

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od loňského září. Majitelům reklamních ploch nařizuje jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Silničáři před rokem napočítali zhruba 3000 nelegálních poutačů.

Ministerstvo i krajské úřady se hájí tím, že musí nejprve majitelům nelegálního poutače doručit výzvu k jeho odstranění. To je podle nich problém, protože u některých firem je složité dohledat jejich zástupce a sídlo.

Podle dřívějšího vyjádření ministra dopravy stát může odstranit nelegální billboardy až po uplynutí lhůty, které musí ze zákona provozovatelům poskytnout. Ředitelství silnic a dálnic tak zatím odmontovalo kolem stovky poutačů. Náklady na tyto práce bude stát vymáhat po majitelích nosičů.

Související

Billboardy od dálnic musí zmizet. Takhle se brání jeden z provozovatelů

Dálnice lemují stovky billboardů, dva roky po jejich zákazu

Dva roky po začátku platnosti zákazu billboardů v ochranném pásmu zůstávají v okolí dálnic stále desítky až stovky nelegálních poutačů. Dosud jich bych odstraněno 1118, oznámil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Před dvěma lety silničáři napočítali u dálnic přibližně 1500 nelegálních reklam. Další stovky zakázaných billboardů jsou u silnic první třídy.
Billboardy od dálnic musí zmizet. Takhle se brání jeden z provozovatelů (30.8.2017).

Od dálnic už zmizelo 920 z asi 1500 billboardů, říká ministr dopravy Kremlík

Od dálnic se podařilo od září 2017 k dnešnímu dni odstranit 920 ze zhruba 1500 nelegálních billboardů. Další reklamní zařízení jsou zakryta a budou odstraněna. Při sněmovních interpelacích to dnes řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Další stovky nepovolených poutačů jsou u silnic první třídy. Se sundáváním nelegálních reklamních zařízení silničáři začali na podzim 2017, kdy začal platit zákaz reklam v ochranném pásmu dálnic a silnic první třídy. Dnes začali silničáři demontovat nepovolené reklamy z dálničních mostů, během následujících dnů či týdnů by jich z nich mělo zmizet téměř 200.

Více souvisejících

billboardy Česká pirátská strana Dan Ťok (ministr dopravy) Dálnice Jakub Michálek (Pirátská strana)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy