Dálnice D52 do Rakouska nikdy nebude? Babiš jednal s Dětmi Země

Premiér Andrej Babiš (ANO) si dnes vyslechl zástupce ekologické organizace Děti Země, jež prosazuje alternativní variantu dálnic, u níž by tranzitní doprava z Rakouska na severní Moravu a do Polska nezasahovala do brněnské aglomerace. Miroslav Patrik z Dětí Země ČTK řekl, že stát poprvé dopřál sluchu alternativním variantám dálniční sítě.

Podle Patrika budou jednání za účasti Ředitelství silnic a dálnic pokračovat. ŘSD dnes na dotaz ČTK odmítlo schůzku komentovat.

Klíčovým a dlouhodobým sporem mezi státem a Dětmi Země a dalšími spolky a jednotlivci je nasměrování tranzitní dopravy z Rakouska jiným směrem než na Mikulov, Pohořelice a Brno a dále po D1 na severozápad a severovýchod.

"Dlouhodobě tvrdíme, že výhodnější a také podle studie až o 50 miliard levnější je místo stavby D52 přes Novomlýnské nádrže postavit pouze dálniční obchvat Břeclavi. Na něj by navázala dálnice na rakouské straně do Vídně a stát by prioritně stavět dálnici D55 od Břeclavi na Zlín s napojením dálnice na Ostravu a Polsko," řekl Patrik.

Rakušané mají dálnici postavenou deset kilometrů od hranic v blízkosti Mikulova, kde na to měla navázat D52. Poslední úsek plánují jako dvouproudový. Na hranici k Břeclavi by museli dostavě 15 kilometrů dálnice. Babiš chce o vytvoření odbočky na Břeclav jednat s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem. "Máme se potkat ještě v listopadu, tak se teoreticky o debatě směřování dálnice ze strany Rakouska můžeme bavit," řekl Babiš.

Rakušané svoji dálnici dostavěli deset kilometrů od hranic a poslední úsek zatím plánují pouze jako dvoupruhový. Na hranici k Břeclavi by museli postavit zhruba 15 kilometrů dálnice. "Kdyby existovalo toto spojení, nejezdila by veškerá nákladní tranzitní doprava jižní částí brněnské aglomerace, kde už je teď velmi znečištěné ovzduší," řekl Patrik. Ještě víc by jih Brna postihla stavba čtyřproudé R43 přes západ Brna.

V současnosti krajské zásady územního rozvoje ukotvily trasu D52 přes Novomlýnské nádrže a Mikulov. "Pokud by se skutečně začala tato dálnice projektovat, přesunul by se problém do územního a stavebního řízení, kde se může stát, že kvůli nesplněným hygienickým limitům stavby nemusí být povolené a bude veškerá výstavba zablokovaná," tvrdí Patrik.

Žaloba na zásady územního rozvoje neuspěla u krajského soudu, aktuálně ji ještě řeší Nejvyšší správní soud. Děti Země dlouhodobě napadají kroky státu při budování dálniční sítě po celé zemi.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš dálnice D52 Děti Země

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy