Dopravu na D1 komplikuje sněžení. Potíže hlásí i další regiony, D35 namrzá

Dopravu na dálnici D1 na Vysočině mohou dnes komplikovat sněhové přeháňky. Na některých místech leží zbytky rozbředlého sněhu po úpravě pluhem. Dálnice je kvůli tomu sjízdná jen se zvýšenou opatrností. To samé platí o většině vozovek na Vysočině. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku Správy a údržby silnic.

Na vozovkách první třídy na Žďársku a Třebíčsku může ležet vrstva nového nebo rozbředlého sněhu. Stejná situace je na všech silnicích nižších tříd na Vysočině. Přestože na dálnici D1 sněží, nikde se netvoří kolony.

Teploty na Vysočině se po ránu pohybují kolem minus pěti stupňů Celsia. Podle předpovědi meteorologů bude přes den oblačno a místy může občas sněžit.

Po nočním sněžení je na většině silnic v Jihomoravském kraji vrstva rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, silničáři doporučují řidičům zvýšenou opatrnost. 

Brzy ráno vyjelo do terénu všech 21 sypačů, uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák. Zvýšenou opatrnost silničáři doporučují i na dálnicích v kraji, bez omezení je sjízdná pouze D2 mezi 11. a 61. kilometrem a úsek D46, kde je silnice mokrá po chemickém ošetření.

Na Břeclavsku a Hodonínsku jsou všechny silnice pokryté vrstvou nového sněhu a sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Blanensku a Znojemsku, na úsecích udržovaných pouze inertním posypem, leží místy ujetá vrstva sněhu. Ve vyšších částech musely vyjet i pluhy. Zatím silničáři spotřebovali kolem 120 tun posypového materiálu, uvedl Chasák.

Silničáři varují před nebezpečím námrazy na dálnici D35 kolem Olomouce a ve směru na Mohelnici. Pozor by si měli dát řidiči pozor na 235. až 245. kilometru D35, uvádí ŘSD. Kluzké silnice je mohou překvapit také na dálnici kolem Olomouce v úseku mezi 264. až 269. kilometru, i tam je opatrnost na místě. Dálnice v ostatních částech kraje jsou sjízdné bez problémů.

Na Šumpersku a Jesenicku hlásí správci silnic sněhové přeháňky. Na Jesenicku jsou hlavní tahy mokré, na silnicích druhé a třetí třídy leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Inertní vozovky pokrývá zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem, je tam podle silničářů nutná zvýšená opatrnost. Na Šumpersku jsou silnice mokré po chemickém ošetření, na posypaných vozovkách je od středních poloh místy ujetá zledovatělá vrstva krytá posypem.

Před nebezpečím námrazy varují silničáři na Vsetínsku, opatrnost je tam na místě. Namrzat mohou místy hlavní silnice, které jsou jinak většinou holé, suché a vymrzlé. Ve stejném regionu by měli být řidiči obezřetní i na úsecích s posypem na silnicích druhé a třetí třídy, kde leží ujetá sněhová vrstva.

Ve výše položených oblastech na východě Čech zůstávají na silnicích ležet zbytky sněhu. Je uježděný a často i zledovatělý. Všechny komunikace jsou ale s opatrností sjízdné, uvádějí silničáři. Opatrní by měli být řidiči v nejvyšších polohách Orlických hor, v Krkonoších a na Broumovsku. Sníh je na vozovkách také v oblasti Lanškrouna, Poličky, Žamberka a v Železných horách.

Většina jihočeských silnic zůstává sjízdná se zvýšenou opatrností. Na Jindřichohradecku může dopravu komplikovat sněžení. Na vozovkách tam leží vrstva nového sněhu a někde i zledovatělý sníh. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku správy a údržby silnic Jihočeského kraje. Sněhové přeháňky také mohou zhoršit sjízdnost silnic na Českokrumlovsku nebo Táborsku. Právě na Českokrumlovsku leží na vozovkách nižších tříd rozbředlý sníh.

Související

Přestavba dvou křižovatek u Úval u Prahy

Přestavba dvou křižovatek u Úval u Prahy

Byla zahájena přestavba stávající křižovatky silnic I/12 a II/101 u Úval. Vedle toho ŘSD přestaví i křižovatku silnic II/101 a III/1214 (ul. Pražská) vedoucí do Úval. Obě křižovatky leží blízko sebe a vzájemně se ovlivňují, proto budou přebudovány na jeden celek. Informaci redakci serveru EuroZprávy.cz poskytlo ŘSD.

Více souvisejících

Silnice Zima doprava Dálnice D1 Česká republika dálnice D35 Počasí

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 23 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 7 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 8 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 8 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy