Zimní počasí dál trápí Česko: Řada silnic uzavřena, kalamitu zhoršuje silný vítr

Na mnoha místech přetrvávají problémy spojené se silným větrem a vytrvalým sněžením. Některé silnice hlavně v horských oblastech zůstávájí zavřené, v Krkonoších byl ráno vyhlášen čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. Přes noc se ale podařilo obnovit většinu dodávek elektřiny, ráno proud nešel jen na desítkách míst hlavně na Svitavsku v Pardubickém kraji.

Čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí se v Krkonoších vyhlašuje minimálně, naposled byl podle informací ČTK vyhlášen před šesti lety. Na ohrožených cestách hrozí sesuvy samovolných lavin středního i velkého rozsahu, možnosti túr jsou omezené. Nejsou ale ohrožena lidská sídla ani sjezdovky.

"Nedoporučujeme návštěvníkům hor, aby navštěvovali turistické cesty nebo skialpinistické trasy, které procházejí lavinovými katastry a nedoporučujeme pohyb na svazích o sklonu větším než 25 stupňů. Hrozí samovolné uvolnění lavin, a tím pádem je možnost dojezdu lavin i na tyto turistické cesty," řekl ČTK náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa. Podle něj nelze vyloučit sesuvy sněhu ani mimo lavinové katastry.

Již o víkendu museli v Krkonoších narychlo opustit zaměstnanci Českou poštovnu na Sněžce, která je nejvýše položenou stavbou v Česku. "V sobotu jsme se málem nedostali ven. Utekli jsme na poslední chvíli. Za jediný den nafoukaly až dva metry sněhu a předpověď byla nepříznivá. Měli jsme, co dělat, abychom za sebou vůbec zavřeli dveře," řekl dnes ČTK správce poštovny Dalibor Blaha. Poštovna nabízí občerstvení a poštovní služby, za příznivého počasí ji navštěvuje až několik set lidí denně.

Bez elektřiny byly dnes ráno podle společnosti ČEZ už jen desítky odběratelů, především na Svitavsku. V pondělí se ocitlo bez proudu až 16.000 domácností, v hůře přístupných místech museli energetici využívat sněžnice i čtyřkolky s pásy.

V Karlovarském kraji byla ráno ještě řada silnic uzavřená. Odpoledne se situace mírně zlepšila. Projet už se dalo po odstranění nehody mezi Teplou a Horním Kramolínem na Chebsku, sjízdná byla silnice od abertamské zatáčky nad Jáchymovem na Abertamy a Plešivec, řekla ČTK policejní mluvčí Zuzana Týřová. Dopoledne silničáři zprůjezdnili i úsek Oldřichov - Lužec na Karlovarsku a o otevření dalších silnic se pokouší na Božím Daru, kde byl v pátek vyhlášen kalamitní stav. Podle starosty města Jana Horníka (STAN) se pracuje na zprůjezdnění hraničního přechodu na Oberwiesenthal.

Až se tyto silnice podaří otevřít, začnou frézy odhrnovat sníh také na silnici směrem na Neklid, Klínovec a Vejprty. Linkové autobusy do Božího Daru nezajíždějí. Do města je zajištěna kyvadlová doprava pro zásobování, obyvatele a ubytované hosty. Asi desítka lidí v osadách kolem města je podle starosty zatím odkázána sama na sebe.

Kvůli silnému větru dnes nespustí provoz skiareály na Klínovci, Božím Daru a Plešivci, lyžovat se mohlo v Bublavě na Sokolovsku. Do lesů by se kvůli hrozícímu pádu stromů neměli vydávat běžkaři.

V Ústeckém kraji byla od pondělí do dnešního odpoledne uzavřena silnice I/7 z Chomutova do Německa. Silničáři stále nedoporučují lidem vyjíždět do Krušných hor. Podle meteorologů tam může mít vítr rychlost kolem 90 kilometrů za hodinu. I v Libereckém kraji sněžení s větrem komplikovaly dopravu. Některé silnice vítr zafoukává. Všechny silnice v kraji jsou ale s opatrností sjízdné.

Silné sněžení uzavřelo ráno silnici I/11 z Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch do Červené Vody v Pardubickém kraji, až kolem 11:00 se ji podařilo zprůjezdnit. Odpoledne ale silničáři zakázali vjezd na tento úsek nákladním autům, osobní auta projedou s řetězy. Nehoda zablokovala i I/34 mezi Květnou a Poličkou. Na Vysočině u Dlouhé Brtnice na Jihlavsku zastavily nehody a ledovka provoz na I/38 z Jihlavy na Znojmo. V místě se staly dvě dopravní nehody. Při jedné z nich se zranili tři lidé.

Pro kamiony je stále uzavřena silnice I/56 v Beskydech mezi Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, jeden z hlavních tahů na Slovensko. Dopravu na silnici I/57 u Lidečka na Vsetínsku dál komplikoval kamion, který tam havaroval již v pondělí ráno. Vyprostit kamion a plně zprůjezdnit silnici se podařilo až dnes kolem 13:00.

Podle předpovědi bude na Frýdecko-Místecku do středečního rána sněžit. Napadnout může až 15 centimetrů sněhu a na hřebenech Beskyd až 25 centimetrů. Na většině území Česka také platí do noci na středu výstraha před silným větrem. Vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů za hodinu a na horách až 110 kilometrů za hodinu. Slábnout bude dnes večer a v noci.

Související

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

Více souvisejících

Počasí Zima doprava Boží Dar

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

před 3 hodinami

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 9 hodinami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 9 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 10 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 14 hodinami

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy