Začínají testy Hlávkova mostu v Praze, budiče kmitů ho rozvibrují

Pražská Technická správa komunikací (TSK) dnes večer zahájí zatěžovací zkoušky oblouků v části Hlávkova mostu. Práce jsou součástí celkové diagnostiky mostu a potrvají do pátku. ČTK to sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková. Dopravy na mostě se zkoušky významně nedotknou, pouze bude v noci uzavřen jeden ze dvou chodníků. Hlávkův most je dlouhodobě ve velmi špatném stavu.

"Abychom nenarušili plynulost provozu, budeme práce provádět od 20:00 do 06:00. V tomto čase bude uzavřen pouze pravý chodník při pohledu z centra, pěší budou moci využít chodníku levého," uvedl ředitel TSK Petr Smolka.

Čidla jsou osazena, budič kmitů instalujeme večer po 20:00 a následovat bude první noc z další série měření stavu Hlávkova mostu. S jejím průběhem právě seznamujeme novináře... #mostyPraha pic.twitter.com/49hO2QUcdN

— TSK Praha (@TSKPraha) 28. ledna 2019

Zkoumány budou čtyři oblouky ve směru z centra vpravo, které jsou mezi Štvanicí a holešovickým břehem. Na most nebudou najíždět nákladní vozy, ale odborníci použijí takzvaný budič kmitů, který byl použit už při zkoumání nedalekého Libeňského mostu. Je to přístroj, který most rozvibruje, a následně budou odborníci sledovat frekvence vyslané přístrojem. Z měření odezvy pak zjistí stav mostu. Přístroj bude na most přivezen v 20:00, následně bude sestaven a pracovat začne od 21:00.

Odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT loni v září osadili Hlávkův most čidly zaznamenávajícími jeho pohyb, odebírají vzorky betonu a provádějí akustická měření. "Probíhá i podrobný stavebně-historický průzkum. Nyní zahajujeme dynamické zkoušky a čekají nás ještě zkoušky statické a řada dalších prohlídek, odběrů, testů a teoretických analýz statické spolehlivosti konstrukcí," uvedl ředitel Kloknerova ústavu Jiří Kolísko. Diagnostické práce mají být hotovy v létě.

Původní konstrukce Hlávkova mostu je z roku 1914 a v 60. letech k ní byla přistavěna nová.

Problémy se stavem mostů má Praha dlouhodobě. Na začátku prosince 2017 spadla lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou. Při nehodě byli zraněni čtyři lidé. Praha aktuálně řeší také opravu Libeňského mostu, jehož rekonstrukce má začít letos opravami některých částí. Ve špatném stavu je také Palackého most a Praha chystá opravu Barrandovského mostu.

Související

Zimní počasí v Praze

Praha zápolí se zimním počasím, do ulic vyjelo 73 sypačů a další technika

V Praze dnes v 05:00 vyjelo kvůli napadanému sněhu všech 73 sypačů určených na úklid nejdůležitějších ulic. Do terénu byly vyslány ještě desítky další techniky na úklid vedlejších ulic a chodníků. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Zimní údržbu komunikací zajišťuje každoročně od 1. listopadu do 31. března TSK, která si najímá Pražské služby (PSAS).

Více souvisejících

Technická správa komunikací Hlávkův most Praha doprava

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy