Vláda rozhazovala, teď chce šetřit. Konec slev na jízdném? Faltýnek promluvil

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek si nemyslí, že by se škrty v rozpočtu na rok 2020 měly týkat nedávno zavedených slev na jízdném pro děti a důchodce. Podle něj nejsou v souvislosti s vyjednáváním ANO a ČSSD o rozpočtu nejohroženější položkou, debatovat by se podle něj mělo spíš o bezplatných obědech pro děti. Faltýnek to řekl dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Podle něj se koaliční rada shodla na potřebě šetřit, konkrétnější však nebyl, pouze doplnil, že se domnívá, že slev na jízdném se škrtání netýká. "Je to otázka například nějaké debaty o obědech, protože sociální demokracie chtěla obědy zdarma pro všechny, což je nesmysl, ekonomický. Pokud obědy, tak pro potřebné," prohlásil Faltýnek v souvislosti s loňským návrhem ČSSD na bezplatné obědy pro všechny děti ze školek a prvního stupně základních škol, které by ročně vyšly na zhruba 5,4 miliardy korun.

Počátkem února se ČSSD a ANO ale dohodly, že pro rok 2020 ztrojnásobí částku v dotačním programu ministerstva školství na obědy zdarma pro děti z chudých rodin až na 100 milionů korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) současně však vyzvala ministry při debatě o rozpočtu na příští rok, kdy stát počítá s nižším tempem růstu než dosud, k hledání úspor a navrhla snížit počet státních zaměstnanců o deset procent.

Kdyby Kalousek vytvořil více rezerv, tak k tomu nemuselo dojít... ..ale vážně, vládní mejdan pomalu končí. Začíná se škrtat. Do krize míříme nepřipraveni, bez potřebných reforem. Nejtíživěji to dopadne na nejslabší sociální vrstvy, tedy často na voliče současné koalice. pic.twitter.com/rEWOsy84AI

— Michal Kučera (@MichKucera) 24. února 2019

Hospodářské noviny minulý týden uvedly, že přišla i s návrhem snížit výdaje o 25 miliard korun, přičemž s výrazným snížením výdajů počítá například u ministerstev pro místní rozvoj, dopravy zemědělství, životního prostředí nebo kultury. Naopak polepšit by si mohla kancelář prezidenta nebo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Server idnes.cz dnes uvedl, že podle jeho zjištění jsou škrty nejvíce ohroženy právě slevy na jízdném pro studenty a důchodce, škrtat se zřejmě bude i v programu Zelená úsporám a je ohrožena i stavba dálnic. Podle serveru by ministerstvo dopravy přišlo proti letošnímu roku o 14 miliard korun a rozpočet ministerstva pro místní rozvoj by klesl téměř o polovinu. Naopak ministerstva práce a obrany by si proti letošku polepšila.

Související

Jaroslav Faltýnek (ANO)

Faltýnek: Kauza kolem dotace na stavbu Čapího hnízda se nestala tak, jak uvedla policie

Bývalý první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek dnes u pražského městského soudu uvedl, že kauza kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo se nestala tak, jak uvedla policie. Obžalovanému bývalému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) se podle něj nevyplatilo páchat podvod kvůli dotaci, která představovala pět procent z celkové investice. Případ byl podle něj uměle vytvořen s jediným cílem - odstranit Babiše z politiky.
Jaroslav Faltýnek

ANO mění názor na potravinové kvóty, podpoří senátní verzi

Poslanecký klub hnutí ANO většinově podpoří senátní verzi novely zákona o potravinách, jež ze sněmovního návrhu mimo jiné vypouští povinnost, aby maloobchodní řetězce prodávaly od příštího roku minimálně 55 procent českých potravin. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to řekl šéf klubu Jaroslav Faltýnek.

Více souvisejících

Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) cena jízdného Hnutí ANO železnice ČSSD

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy