Doplnit zásoby ropy zabere půl roku, uvedl Švagr

Doplnění zapůjčené ropy do státních rezerv bude podle předsedy předsedy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavla Švagra trvat asi půl roku. Švagr to dnes řekl ČTK a Českému rozhlasu na brněnském veletrhu IDET. Ropovodem Družba asi měsíc ropa netekla kvůli kontaminaci, stát formou zápůjčky poskytl Unipetrolu asi třetinu z rezerv.

Do ropovodu Družba, kterým teče ropa i do Česka, se minulý měsíc dostala surovina znečištěná organickým chloridem, která mohla poškodit rafinerie. Země napojené na ropovod proto dovoz ruské ropy zastavily. Do rafinerie petrochemického holdingu Unipetrol v Litvínově tak od 1. května tekla ropa ze státních rezerv. Stát Unipetrolu poskytl dvě zápůjčky, obě v množství více než 100.000 tun ropy.

"Česko uvolnilo asi třetinu ropy, uvolnili jsme jí tolik, kolik rafinerie Litvínov potřebuje na bezproblémový chod na 30 dní. Předpokládáme, že proces doplňování zásob bude půl roku, pokud nepřijdou další nepředvídané okolnosti," uvedl Švagr.

Unipetrol v Česku provozuje vedle litvínovské rafinerie rafinerii v Kralupech nad Vltavou. Ruskou sirnou ropu zpracovává však pouze rafinerie v Litvínově. Kralupská rafinerie zpracovává nízkosirné ropy přepravované do Česka z italského Terstu přes Ingolstadt ropovodem IKL, který byl uveden do provozu v lednu 1996. Podle odborníků však lze tuto ropu použít v Litvínově jen velmi obtížně. Podle Švagra by ale stálo za úvahu, kdyby Česko mělo zásoby i pro Kralupy.

"V našich skladech nejsou zásoby pro rafinerii v Kralupech. Otázka zní, jak věc řešit v případě mimořádné situace, která by mohla nastat na jižní větvi ropovodu, tedy na IKL. Stát se může ledacos, svět je zranitelný," uvedl Švagr. Možnosti je víc, nabízí se například zvýšit zásoby ropy obecně či část zásobních prostor věnovat místo ropy pro Litvínov ropě pro Kralupy.

Švagr se dnes na veletrhu sešel s prezidentem polských rezerv Januzsem Turkem a s předsedou slovenských rezerv Kajetánem Kičurou. "Vyměňovali jsme si zkušenosti, jak která země reagovala, co se osvědčilo, co ne. Bez výměny informací by se nám krize řídila velmi komplikovaně," uvedl. Švagr už dříve řekl, že ze státních hmotných rezerv Česka, Slovenska, Polska a Maďarska byly během posledního měsíce poskytnuty asi dva miliony tun ropy.

Související

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Více souvisejících

ropa unipetrol ropovod Družba

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy