Dobeš zatím přežil. Registr funguje a musí běžet neustále, varuje Nečas

Praha - Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) s největší pravděpodobností zůstane v čele svého rezortu, jak v pátek uvedl předseda vlády Petr Nečas (ODS), nový registr vozidel zatím běží bez problémů. Premiér však zároveň podotkl, že systém musí fungovat i v příštích týdnech, jinak Dobeš vládu opustí.

"Je pátek 11 hodin 16 minut velitelského času. Pracovní doba běží, systém běží, je to v pořádku," odpověděl premiér na otázku, zda ministr dopravy zůstává ve vládě. "Ten systém ale musí běžet neustále v pracovní době. To znamená i v pondělí, úterý a tak dále," dodal.

To, že systém nejede na plný provoz, protože nejsou na všech místech pracovní dny, je podle předsedy vlády způsobené přirozeným vývojem a ministr dopravy s tím nemá nic společného.

Podle Nečase bude zatěžkávací zkouškou nového registru začátek příštího týdne, kdy se dá očekávat větší nápor lidí. Jak ale Nečas uvedl, úředníci ministerstva pilně pracují na tom, aby vše fungovalo bez potíží: "Na ministerstvu dopravy po těch mých pondělních a úterních zákrocích se zvýšil kmitočet pracovní činnosti. Včera mě informoval pan ministr, že dva a půl dne neopustil ministerstvo, což je možná škoda, že se tak nestalo již minulý nebo předminulý týden, mohli jsme si mnohé ušetřit."

Premiér zároveň informoval o tom, že se v současné době provádí detailní analýza nejen samotného systému, ale i subsystémů mimo ministerstvo dopravy. Pokud bude systém fungovat jako v posledních dvou dnech, nebude mít Nečas s Dobešovým setrváním ve vládě žádný problém.

"Tady jde především o to, aby když lidé přijdou na úřad a chtějí provést některý úkon, aby byli obslouženi. Nikoho z nich právem nezajímá, zda je to systém ministerstva dopravy, subsystém policejního prezidia či cokoliv jiného. On tam chce přijít a zaregistrovat či přeregistrovat vozidlo. Jestli tam úředník musí například něco dopisovat rukou nebo přes jiný systém, to už je podružná věc. Systém má ale fungovat a já věřím, že se tak bude dít. Pokud ne, tak by samozřejmě byla ta politická odpovědnost vyvozena," doplnil premiér a uzavřel: "Položil jsem svoje ultimátum, že od pátku to prostě musí běžet. Nestačí, aby to běželo v pátek a od pondělí to začalo opět kolabovat. To by pan ministr musel odejít."

Nový registr se měl spustit před více než dvěma týdny, od počátku ho ale provázely problémy a opakované kolapsy. Na úřadech se vytvářely fronty nespokojených lidí. Ministerstvo dalo za software registru 37 milionů korun, dalších deset milionů šlo na dotaci pro obce, aby registr mohly provozovat.

Ministr dopravy Dobeš slíbil, že pokud registr nebude do pátku fungovat, rezignuje na svou funkci. Poslední dva dny však systém funguje bez problémů.

Související

Pavel Dobeš

Exministr Dobeš chce do vesmíru, už má monstr-projekt

Praha - Zájmové sdružení GNSS Centre of Excellence, které založil bývalý ministr dopravy Pavel Dobeš, se uchází o provozování prvního českého podnikatelského inkubátoru určeného pro kosmický byznys. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.
Ilustrační foto

Peake a Bárta se zhádali přímo u Moravce. Kvůli Nagyové

Praha - Ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová, která je ve vazbě, měla zřejmě vliv i na setrvání někdejšího člena Věcí veřejných a ministra dopravy Pavla Dobeše ve vládě. V pořadu České televize to dnes řekl předseda VV Vít Bárta.

Více souvisejících

Pavel Dobeš registr silničních vozidel Petr Nečas

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy