Atentát v Sarajevu: Podívejte se na salonní vůz Aza 1-0086 Františka Ferdinanda d´Este

Praha - V pátek 27. června 2014 v Praze-Dejvicích a v sobotu 28. června 2014 v Brně na hlavním nádraží bude pro veřejnost vystaven železniční salonní vůz Aza 1-0086 následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este.

K této akci Česká pošta, s. p., jako producent vydala 30. dubna 2014 příležitostnou dopisnici s obrazovým motivem salónního vozu následníka trůnu (autorem přítisku je Jiřího Bouda). Dopisnice bude přepravena po kolejích ve dnech 27. – 28. června na trase Praha – Brno.

Nasbírané dopisnice vlakové pošty budou 27. června 2014 slavnostně převezeny dobovým povozem polní pošty na nádraží Praha-Dejvice, povoz vyjede od Národního technického muzea ve 13 hodin a na trase projede Letenským sadem.

Akce je pořádána ve spolupráci Národního technického muzea s Českými drahami, Poštovním muzeem a samozřejmě institucemi zapojenými do projektu Velká válka.

Salonní vůz AZA 1-0086 ze sbírek Národního technického muzea byl postaven v roce 1909 pro arcivévodu Františka Ferdinanda d´Este ve smíchovské továrně Ringhoffer. Vnitřní uspořádání a vybavení vozu vycházelo z přímých požadavků arcivévody, naopak vnější vzhled byl inspirován rychlíkovými vozy c. a k. Státních drah. Následník používal vůz k  soukromým rodinným a polooficiálním cestám. Poprvé vůz využil v dubnu 1910 pro cestu z Puly do Divače, později pro cesty například na francouzskou riviéru, nebo k návštěvám německého císaře Viléma II.

Následník měl použít vůz také pro absolvování části cesty do Sarajeva v červnu 1914, ale kvůli zadřenému ložisku nápravy musel absolvovat cestu do Vídně ve vagónu první třídy.

V rámci projektu Velká válka (http://velkavalka.cz/1914/) bude ve spolupráci s Českými drahami, a.s., vůz prezentován v krátkém parním vlaku s parní lokomotivou 464.102 v pátek 27. června 2014 odpoledne v Praze na dejvickém nádraží. Odtud v pozdních odpoledních hodinách nastoupí arcivévoda svou pomyslnou cestu do Sarajeva. V sobotu 28. června 2014 odpoledne přijede na hlavní nádraží v Brně, které se stane jeho Sarajevem. Jak v Praze, tak v Brně bude salonní vůz zvenku s výkladem prezentován veřejnosti v souvislosti s výročím sarajevského atentátu spáchaného dne 28. června 1914, který se stal záminkou pro vypuknutí 1. světové války. I přesto, že salonní vůz arcivévodu a jeho choť Žofii Chotkovou na osudnou cestu kvůli poruše nevezl, jedná se o unikátní dotýkaný exponát, který důstojně připomene osobnost následníka trůnu i významné události, které osudná cesta do Sarajeva v červnu 1914 odstartovala.

Harmonogram akce:

27. 6. 2014

13:00 – 18:00 – Vystavení vlaku s parní lokomotivou 464.102 a salonním vozem AZA 10086 na nádraží Praha-Dejvice

13:00 – Slavnostní odjezd vlaku z Prahy-Dejvic na cestu do „Sarajeva"

13:00 –  Odjezd povozu polní pošty od dopravní haly Národního technického muzea

14:00 – Příjezd povozu polní pošty na nádraží Praha - Dejvice

18:00 – Slavnostní odjezd vlaku z Prahy-Dejvic na cestu do „Sarajeva"

28. 6. 2014

15:30 – Slavnostní příjezd vlaku do „Sarajeva" (Brno-Hlavní nádraží)

16:00 – 19:00 – Vystavení vlaku s parní lokomotivou 464.102 a salonním vozem AZA 10086 na Hlavním nádraží v Brně

Související

OBRAZEM: Unikátní parní vůz „Komarek“ na pražských kolejích

Historie železnice skrývá mnohá překvapení, která její věrní ctitelé dobře znají, laická veřejnost má možnost se jimi čas od času pokochat. To je případ unikátního parního vozu typového označení M124.001 zvaného „Komarek“ – v celé Evropě existují pouze tři podobné konstrukce. Náš veterán, který před dvěma lety oslavil sté výročí svého vzniku, byl cíleně zvolen pro lokálky s menším provozem, ale u první konstrukce se prokázaly nedostatky ve výkonu, proto mu byl vyměněn kotel a zároveň došlo k částečné rekonstrukci. V Ringhofferových závodech na Smíchově byly postaveny dva vozy de facto spojující malou parní lokomotivu a osobní vůz. Druhý s označením M124.002 ukončil své působení na tratích v roce 1941, „jednička“ se zachovala a po válce se „Komarek“ přestěhoval do hlavní budovy Národního technického muzea, kde si ho mohli návštěvníci prohlédnout až do roku 2001. Plánovaná rekonstrukce vedla k záměru vrátit tento unikát opět na koleje – jenže rekonstrukce v letech 2005-2006 nebyla nejúspěšnější, objevovaly se různé nedostatky a závady. Proto následovala v depozitáři NTM v Chomutově další důkladná oprava (2014) a jejím výsledkem je „Komarek“ v plné kráse a plně funkčním stavu. Přesvědčit se o tom mohli Pražané v posledním květnovém víkendu, kdy tento stoletý „mladík“ pendloval mezi Masarykovým nádražím a zastávkou Praha-Bubny. V budoucnu se počítá s jeho nasazením na nostalgické jízdy.

Více souvisejících

Parní vlaky České Dráhy František Ferdinand d´Este (následník rakousko-uherského trůnu)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy