Espézetka na přání? Ještě si musíme počkat, prý by to bylo drahé

Praha - Sněmovna včera v prvním čtení podpořila roční odklad vydávání registračních značek na auta s kombinací čísel a písmen sestavenou na přání motoristů. Spolu s tím poslanci podpořili i roční odklad pro zavedení povinného focení vozidel ve stanicích technické kontroly. Místo od 1. ledna 2015 by tak obě novinky měly začít platit až o rok později. Podle ministerstva dopravy by uplatňování nových pravidel již od příštího roku působilo potíže a také nepřiměřené náklady.

Ministerstvo dopravy vypsalo otevřenou soutěž, která určí dodavatele registračních značek vozidel. Po 13 letech tak skončí monopol jedné firmy na tuto zakázku a dodavatel bude vybrán v otevřeném zadávacím řízení. Zájmem ministerstva dopravy je, aby se mohlo soutěže zúčastnit co nejvíce uchazečů. Kritériem pro hodnocení nabídek bude nejnižší cena.

Předmětem zakázky je výroba tabulek registračních značek podle zákonných a technických požadavků, příprava tabulek pro distribuci a likvidace zpětně odebraných značek. Uchazeči mohou nabídky podávat do 10. září. Kritériem pro výběr dodavatele bude nejnižší nabídková cena. Zakázka je vypsána na jeden rok s možností prodloužení nejdéle do konce roku 2015. Pokud se zadávací řízení obejde bez komplikací, mohl by nový dodavatel být znám na podzim, uvedlo Ministerstvo dopravy v tiskové zprávě.

Od roku 2016 by měl systém registrace vozidel a přidělování SPZ určit nový právní předpis, který majitelům vozidel umožní registrační značku vlastnit a ponechat si ji při změně vozidla. Tento takzvaný německý model přidělování značek ovšem vyžaduje úpravy legislativy i Centrálního registru vozidel. Záležet samozřejmě bude i na tom, jak se k tomuto záměru postaví vláda a parlament. Do případné změny zákonů musí výrobu registračních značek zajišťovat stát. Nic ale nebrání tomu, aby se tato rozsáhlá zakázka už nyní stala předmětem veřejné soutěže.

„Nevidím žádný důvod, proč by jedna firma měla mít monopol na výrobu registračních značek, které jsou zjednodušeně řečeno pouhým kusem plechu. Zarážející je, že stát nedokázal za posledních dvacet let zakázku, za kterou ročně platí zhruba 240 milionů korun, otevřít standardní soutěži," uvedl ministr dopravy Antonín Prachař.

V současné době se vyrobí zhruba 1,4 milionů kusů registračních značek ročně. Poprvé od roku 2001, kdy výrobu registračních značek dostalo na starost ministerstvo dopravy, vybere úřad dodavatele v soutěži, kde stěžejním kritériem bude cena. Kromě možné úspory, je motivací takového kroku i to, že už několik let neexistuje právní, ani jiný důvod monopol na tuto zakázku prodlužovat, a diskriminovat tím potenciální dodavatele.

Podle zákona schváleného loni nebudou smět registrační značky na přání obsahovat vulgární a hanlivé výrazy nebo například zkratku některého úřadu. Jedna taková tabulka by měla stát 5000 korun, takže dvě značky na auto vyjdou jeho vlastníka na 10.000 korun.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který byl až do loňského léta ministrem dopravy, prohlásil, že ministerstvo přípravu na nový systém nezvládlo, i když podle něj mělo 16 měsíců na přípravu.

Související

Více souvisejících

Ministerstvo dopravy SPZ řidiči

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

Užitečný idiot, ruská onuce. Morawiecki to schytal za slova pro maďarský týdeník

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy