Důchodci dřeli, tohle si nezaslouží. Politici se pustili do sebe

Praha - Podle návrhu, který schválila vláda, by měli senioři dostat jednorázový příspěvek 600 korun. Zatímco předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák příspěvek vítá, členka výboru pro sociální politiku TOP 09 Jitka Chalánková varuje, že se nejedná o systémové řešení.

"Kdybychom se zeptali důchodců, tak nám určitě potvrdí, že je pro ně rozdíl, jestli dostanou či nedostanou 600 korun. My jsme jako sociální demokracie navrhovali valorizaci od ledna příštího roku 1,8 procentního bodu, což by znamenalo přidání asi v průměru 200 korun důchodcům, bohužel tento návrh nebyl akceptován našimi koaličními partnery, takže tohle je kompromisní řešení, jak tedy situaci důchodcům vylepšit," řekl Sklenák Radiožurnálu.

Chalánková nepopírá, že je spousta důchodců, pro které 600 jednorázově je přínosem, nejedná se podle ní ale o systémové řešení. "Tento krok je vytržený z kontextu a jsme velice rádi, že valorizaci důchodu může stanovovat pouze zákon a nesklouzáváme k těm populistickým řešením. Pokud zákon stanovil, a to si prosadila současná vládní koalice, která je složena z ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL, že bude valorizace důchodu postupovat podle celé výše inflace a třetiny růstu průměrné mzdy, je jasné, že jim nevychází přidání důchodcům tak, jak by populisticky očekávali a proto se snaží ještě, ještě o vyšší laťku," dodala.

Sklenák ale upozornil, že tyto kroky jsou nutné, neboť vláda Petra Nečase v roce 2012 a 2013 snížila valorizaci důchodu takovým způsobem, že poklesly reálné příjmy důchodců. "Dostali jsme se do stavu, že zatímco reálné příjmy zaměstnanců rostou, tak reálné příjmy důchodců klesaly. A dneska důchodci jsou na úrovni asi 115 procent nebo 114 procent roku 89, zatímco ty platy reálné jsou na úrovni někde 168 procent nebo přibližně v této výši. A tohle my chceme změnit," uvedl s tím, že Nečasova vláda nastavila valorizaci takovým způsobem, že zpomalila tempo a důchodci se dostávali do horší situace rok od roku.

"V dobách, kdy my jsme museli šetřit v tom balíčku různých opatření, zejména ve spotřebě, tak zrovna v té době musela být snížena valorizace, ono to skutečně dělá 7 až 10 miliard ročně. To skutečně v tom rozpočtu poznat je. Důchodový účet je tak navázán na státní rozpočet, že tam neustále musíme přidávat každý rok kolem 40 miliard korun. Takže je jenom otázkou, jestli ten důchodový účet a ten státní rozpočet zatížíme více či méně, ale v dluhu jsme vždycky," reagovala Chalánková.

"Na druhou stranu systémové řešení skutečně vyžaduje od celé společnosti, aby se podívali o 20 let dál. O tu generaci, která půjde do důchodu až za 20 let, která bude mít své děti a ty měly možnost nastoupit do spořících systémů a odkládat spotřebu na pozdější dobu. Toto bohužel bylo zrušeno, i když to bylo pouze dobrovolné, byla dána pouze možnost. Průběžný systému má spoustu negativ, to znamená, že nemotivuje k tomu mít děti. Je to opravdu velmi jednoduchý systém, který sice okamžitě vyplácí, ale na druhou stranu má spoustu negativních článků. Tento systém nám skutečně do budoucna výplatu penzí nezachrání," dodala.

Sklenák si ale myslí, že vůči stávajícím starobním důchodcům je to, co říká Chalánková, nekorektní. "Oni tady celý život pracovali, pracovali mnohdy tvrdě a dnes jsou tedy ve věku, kdy jsou odkázáni na to, co jim dá stát, jiné příjmy nemají, a já si myslím, že naší povinností je, abych jim zajistili důstojný život. A kdyby nepracovali, tak nárok na důchod nemají. Takže to jsou všechno lidé, kteří si to své tady odpracovali a teď je zatěžovat tím, že se musíme dívat do budoucna, co jejich děti, co jejich vnuci, to si myslím, že není vůči nim korektní," dodal.

Související

Alena Dernerová

Senátorky se obrátily na mezinárodní soud kvůli zvýhodnění očkovaných

Senátorky Jitka Chalánková z klubu ODS a Alena Dernerová z klubu Starostů požádaly Mezinárodní trestní soud v Haagu, aby vyšetřoval představitele české vlády. Podezírají je ze zločinů proti lidskosti. Důvodem jsou vládní opatření, která podle nich zvýhodňují očkované proti koronaviru a omezují neočkované. Senátorky to dnes sdělily novinářům.
Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet

Soud v Hodoníně svěřil Michalákové syny formálně do péče

Okresní soud v Hodoníně tento týden formálně svěřil děti Evy Michalákové do její péče. V tiskové zprávě to dnes uvedla členka petičního výboru na podporu rodiny a senátorka Jitka Chalánková. Chlapce Michalákové a jejímu tehdejšímu manželovi před deseti lety odebraly norské úřady. Případ také čeká na projednání Evropským soudem pro lidská práva.

Více souvisejících

Jitka Chalánková (TOP09) důchody Roman Sklenák

Aktuálně se děje

před 49 minutami

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

před 1 hodinou

Robert Fico

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Juraj Cintula

Na Slovensku se začíná rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Policie v sobotu eskortovala Juraje C., který byl obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ke Specializovanému trestnímu soudu v Pezinku. Soudce má dnes rozhodnout o vzetí obviněného do vazby. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 5 hodinami

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 6 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

EU následuje Česko. Uvalila sankce na Voice of Europe, posvítila si i na ruská média

Evropská unie sankcionovala čtyři mediální subjekty, které šíří ruskou propagandu. Kromě agentury RIA Novosti a deníku Izvestija a Rossijskaja Gazeta byly uvaleny sankce také na platformu Voice of Europe, kterou Česko už na konci března umístilo na národní sankční seznam. O sankcích informovala Rada EU. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy