Za IT zakázku na sociální dávky čelí obžalobě dva lidi ze čtyř

Praha - Státní zástupce Zdeněk Matula obžaloval dva ze čtyř lidí, kteří jsu obviněni v kauze údajně zmanipulovaných IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí na provoz systému výplaty sociálních dávek.

Mezi obviněnými byl exnáměstek ministerstva Vladimír Šiška, obžaloba zřejmě míří na něj a na úředníka z ministerstva vnitra. U zbývajících dvou obviněných státní zástupce trestní stíhání zastavil, protože jejich jednání neshledal na základě výsledků vyšetřování trestným. Policie původně v případu obvinila deset lidí, u šesti z nich ale žalobci trestní stíhání už dříve zastavili.

Kauza se týká výběru dodavatele služeb souvisejících s přechodem ministerstva na nový koncept řešení a služeb spojených s provozem nových systémů na výplatu dávek v oblasti politiky zaměstnanosti, hmotné nouze a sociálních služeb.

Obžalovaní, kteří jednali za ministerstvo práce a ministerstvo vnitra, údajně opatřili prospěch společnosti Fujitsu Technology Solutions, a to ve výši 217 milionů korun.

Podle policistů uzavřelo ministerstvo práce v roce 2011 s několika firmami dohodu o tom, že obejdou povinnost vyhlásit veřejnou soutěž a rozdělí si trh s výplatou sociálních dávek. Média dříve psala, že si firmy mohly přijít celkem na zhruba 386 milionu korun, což prý bylo o 180 milionů korun více, než by ministerstvo platilo, kdyby nechalo vše běžet při starém.

Související

soudy

Bývalý Drábkův náměstek Šiška podal dvě ústavní stížnosti

Bývalý první náměstek na ministerstvu práce Vladimír Šiška podal ústavní stížnosti ve dvou trestních kauzách. Kvůli kontroverzním IT zakázkám si vyslechl trest čtyři roky vězení. Justice jej uznala vinným také z vydírání firmy OKsystem, ale další trest neuložila.

Více souvisejících

Vladimír Šiška (Drábkův náměstek na MPSV) Ministerstvo práce a soc. věcí veřejné zakázky

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Aktualizováno před 21 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 37 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

před 53 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy