Ministerstvo Marksové žaluje bývalého šéfa sociální správy kvůli bytům, ten to považuje za mstu

Praha - Bývalý ředitel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Vilém Kahoun a jeho někdejší náměstek Karel Chod čelí čerstvé žalobě ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí. Kahoun a Chod dle MPSV porušili povinnosti při správě cizího majetku a zneužili pravomoci úřední osoby. Záminkou pro podání žaloby byla privatizace služebních bytů, která podle ministerstva proběhla v rozporu se zákonem.

O podání trestního oznámení dnes informoval deník Právo. Ministerstvo Michaely Marksové chce oba muže stíhat proto, že prý v roce 2009 zahájili privatizaci osmnácti služebních bytových domů a pozemků v pražských Radlicích. Kahoun a Chod, který v současnosti působí jako zástupce ředitele ČSSZ, sáhli k privatizaci, aniž by předtím nabídli nemovitosti k užívání jiným organizačním složkám státu. Byty byly ve skutečnost převedeny na bytové družstvo, následně je odkoupili zaměstnanci ČSSZ, dva z nich i Kahoun a Chod. Ministerstvo obvinilo oba muže z porušení povinností při správě cizího majetku a ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Podle Práva navíc z trestního oznámení vyplývá, že vedení ČSSZ mělo špatnou rekonstrukcí byty nechat zchátrat a snížit jejich kupní cenu. Znalecký posudek odhadl cenu nemovitostí na 308 milionů korun, před rekonstrukcí by se přitom cena pohybovala někde na úrovni 345 a půl milionu korunu. Rekonstrukce v praxi znamenala výměnu oken a dveří, po jejich výměně však docházelo k zatékání a tvorbě plísní.

Celou kauzu přitom odstartoval audit, který si ministerstvo zadalo začátkem tohoto roku. Audit měl odhalit tuto podle ministerstva nezákonnou privatizaci. Audit i podání trestního oznámení může souviset se skutečností, že Kahoun se s ministerstvem soudí. Loni v létě napadl výběrové řízení na nového šéfa ČSSZ, dle jeho slov bylo politicky zmanipulované. Z výběrového řízení vzešel jako vítěz Jiří Biskup. „Výběrové řízení bylo provedeno a řízeno s cílem odstranit ze služebního místa žalobce (Kahouna, pozn. red.) a dosadit na jeho místo politicky vhodnějšího kandidáta, který by plnil pokyny náměstkyně ministerstva pro sociálně pojistné systémy (Ivy Merhautové z KDU-ČSL, pozn. red.),“ stojí v žalobě, která směřuje na nejvyššího úředníka MPSV. Kahoun má za to, že předsedkyně výběrové komise Merhautová nadržovala vítěznému kandidátovi.

„Je to zlý, úhybný manévr. Chtějí hnusně očernit mé jméno,“ cituje Kahouna deník Právo. Všechny věci ohledně privatizace domů byly podle něj v souladu s právní úpravou. „Ministerstvo neví, jakým způsobem mají škodit a ubližovat. Je to záměr, jde o blížící se soudní jednání,“ dodal Kahoun. Jde mu o zrušení tehdejšího výběrové řízení.

Audit MPSV měl prošetřit veškeré veřejné zakázky ČSSZ v období 2010-2016. Pochybení bylo nalezeno u většiny zakázek, zejména v zadávacích řízeních.

Související

Michaela Marksová /ČSSD/, exministryně práce a sociálních věcí

Marksová (ČSSD) se vrací. Bude politickou náměstkyní na ministerstvu zahraničí

Politickou náměstkyní na ministerstvu zahraničních věcí bude od 15. června bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Úřad o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Marksová by se měla zabývat podporou krajanů, rozvojovou či humanitární pomocí, podporou české vědy a výzkumu ve světě i podporou žen v diplomacii.

Více souvisejících

Michaela Marksová-Tominová čssz Ministerstvo práce a soc. věcí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy