Sociální bydlení by mělo být v bytech i ubytovnách

Praha - Sociální bydlení v Česku by mohlo v budoucnu být nejen v sociálních bytech, ale i v obecních ubytovnách. Lidé v bytové nouzi by totiž mohli žít v takzvaných sociálních domovech. Tato zařízení by patřila obcím, na pořízení a provoz by jim poskytoval dotace stát.

Vyplývá to z podkladů ministerstva pro místní rozvoj (MMR) o základních východiscích zákona o sociálním bydlení. Materiál má ČTK k dispozici. Záměr zřídit obecní ubytovny kritizuje Platforma pro sociální bydlení. Podle ní by lidem v nouzi pomohly sociální byty, ne další ubytovací zařízení.

Podle legislativního plánu Babišovy vlády v demisi by zákon o sociálním bydlení měl platit od ledna 2021. MMR by mělo letos v říjnu představit obrysy zákona, tedy takzvaný věcný záměr. Se zákonem počítala už Sobotkova vláda ČSSD, ANO a lidovců. Norma, kterou ale chystalo ministerstvo práce, měla původně platit od loňska. Koalice se na ní za minulé volební období shodnout nedokázala. Lišily se hlavně představy ČSSD a ANO o tom, kdo má mít na sociální byt nárok a kdo ho má potřebným zajišťovat.

Podle záměru ministerstva pro místní rozvoj by do sociálního bydlení spadaly sociální byty, které už obce mají, a také sociální domovy. Tato ubytovací zařízení by podle autorů byla pro lidi "bez kompetencí k samostatnému bydlení, neschopné či neochotné plnit povinnosti spojené s nájemním bydlením".

Ubytování v sociálním domově by mohlo být podle materiálu dlouhodobé. Obyvatelé by neměli nájemní smlouvu, ale smlouvu o užívání prostoru. Na pořízení, opravy a provoz zařízení by obce dostávaly dotace od státu. Podle podkladů by stát přispíval na fungování všech sociálních domovů. Jakou část nákladů by hradil a kolik by platili nájemníci a radnice, ale není zatím jasné.

Související

Byty

Návrh ČSSD vymezuje sociální bydlení, omezuje nájemné i jeho zvyšování

V sociální bytech by mohlo vzrůst nájemné jen v případě, že inflace za domácnosti překročí pět procent. Nájemní smlouvy k těmto bytům by byly na dva roky, podnájemní smlouvy by byly zakázány. Předpokládá to celkový pozměňovací návrh skupiny poslanců ČSSD a ANO včetně ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) k sociálnědemokratické předloze o veřejně prospěšných bytových společnost, jež je ve druhém sněmovním čtení.

Více souvisejících

Sociální bydlení Ministerstvo pro místní rozvoj Bydlení

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Vesmírně zbrojení začalo? Rusko zřejmě umístilo na orbitu zbraň, tvrdí USA

Spojené státy v pondělí uvedly, že Rusko minulý týden vypustilo do vesmíru družici, která by mohla být součástí umísťování zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy