Maláčová podpořila posílení dotací na sociální služby

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) podporuje navrhovaný přesun 200 milionů korun v rozpočtu pro příští rok na posílení dotací na sociální služby pro kraje. V dnešních Otázkách Václava Moravce České televize řekla, že by putovaly na platy pracovníků v sociálních službách.

Převod navrhla při středečním druhém čtení rozpočtu Hana Aulická Jírovcová (KSČM), brát chce z peněz na aktivní politiku zaměstnanosti. "Protože mně se podařilo prosadit navýšení platů sociálních pracovníků místo plánovaných pěti procent o sedm procent, těch 200 milionů korun dofinancovává nové navýšení. Tento pozměňovací návrh velmi kvituji," řekla Maláčová.

Komunistická poslankyně ve zdůvodnění přesunu peněz napsala, že chce "zvýšit jistotu financování výkonů sociálních služeb zejména s ohledem na avizované omezení zdrojů pocházejících z takzvaných individuálních projektů EU".

Poslanci navrhli ve druhém čtení rozpočtu přesuny peněz v celkovém objemu kolem 134 miliard korun. Sešlo se devět desítek pozměňovacích návrhů. Rozpočet předpokládá výdaje 1505 miliard korun při schodku 40 miliard korun. Navržené přesuny představují zhruba devět procent celkových výdajů. O všech pozměňovacích návrzích a rozpočtu jako celku budou poslanci hlasovat ve středu 19. prosince.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) Sociální bydlení

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy