Česko balancuje nad propastí, lidé nemají peníze na bydlení

Praha - Výdaje na dávky na bydlení letos proti loňsku výrazně vzrostly. Přibývá lidí, kteří je dostávají. Zatímco v minulém roce za prvních osm měsíců do doplatků a příspěvků na bydlení putovalo dohromady kolem 4,77 miliardy korun, teď to bylo už téměř 6,57 miliardy. Je to tedy zhruba o 73 procent víc. Celkem úřady práce letos v srpnu vyplácely na byt víc než 236.000 dávek, o rok dřív jich bylo zhruba 185.000. Vyplývá to z údajů ministerstva práce.

V Česku existují dvě dávky na bydlení - příspěvek a doplatek. V srpnu se vydalo 170.000 příspěvků na bydlení. Před rokem jich bylo o pětinu méně, tedy 140.900. Za prvních osm měsíců do dávky putovalo skoro 4,79 miliardy korun. Je to o zhruba 28 procent víc než v loňském roce. Tehdy úřady práce vydaly 3,75 miliardy. V srpnu si lidé rozdělili 552 milionů korun, o rok dřív 422 milionů.

Podle ministerstva je za růstem počtu dávek i výdajů zhoršování situace mnoha domácností i zvýšení dávek, které se od ledna upravily kvůli zvedajícím se nákladům na bydlení.

V srpnu stát vyplácel také 66.400 doplatků na bydlení. Loni jich bylo o 22.000 méně. Od ledna do srpna do této dávky plynulo 1,78 miliardy korun, za stejnou dobu minulý rok to byla zhruba miliarda. "Představuje to výrazný nárůst o 762,7 milionu korun. Je to 74,7 procenta," uvádí ministerská zpráva o vyplácení dávek. Podle ní je důvodem zvyšování nezaměstnanosti a přibývání lidí v tísni. Výdaje rostly na doplatky v nájemním bydlení i jinde, a to především v ubytovnách, upřesnili autoři zprávy.Právě ubytovny odborníci na sociální problematiku kritizují, a to kvůli nevyhovujícím podmínkám a nepřiměřeným nájmům. Peníze od státu často putují rovnou na účty majitelů těchto zařízení. Experti mluví o "obchodu s chudobou". Podle zjištění vládní agentury pro sociální začleňování v jedné z ubytoven v jihočeském Větřní platila čtyřčlenná rodina za 48 metrů čtverečních s poplatky asi 10.800 korun. Pronájem bytu 65 metrů čtverečních by podle mapy nájemného vyšel maximálně na 5499 korun, stejně velký obecní byt bez služeb na 1982 až 2294 korun.

Pomůže případná koalice ČSSD, ANO a lidovců?

Jedním ze základních nástrojů pro realizaci efektivního sociálního bydlení je podle Platformy pro sociální bydlení zakotvení legislativní povinnost obcí zajistit občanům a občankám, kteří se ocitnou v situaci, píše denikreferendum.cz.

Ve svých odpovědích pro Platformu pro sociální bydlení ČSSD uvedla: „Sociální bydlení by bylo poskytováno v bytovém fondu ve vlastnictví obcí a soukromých vlastníků, v pobytových zařízeních sociálních služeb (azylové domy, domovy pro seniory) a v nejnižším stupni v regulovaných ubytovnách."

Politická strana ANO deklaruje, že „základní myšlenkou v problematice bytové politiky je skutečnost, že garantem práva na bydlení je stát a ten by měl toto právo realizovat prostřednictvím obcí". Obdobně k tématu přistupuje také KDU–ČSL, která deklaruje, že obce budou muset více participovat na zajištění bytových potřeb.

Podle Štěpána Ripky, mluvčího Platformy pro sociální bydlení, „je myšlenka, že sociální bydlení by měly řešit obce sama o sobě správná, má však několik ale. První je, že obce se v minulosti zpravidla zaměřovaly pouze na podporu bydlení seniorů a mladých rodin s dětmi, případně zdravotně handicapovaných. Obecní bytové politiky zaměřené široce na lidi ohrožené bezdomovectvím, včetně etnických menšin, se zatím uplatňovaly jen velmi zřídka. Druhým ale je, že některé obce způsobily segregaci nízkopříjmových domácností či romských domácností a vznik sociálně vyloučených lokalit. Proto je třeba dobře promyslet, jakým způsobem by obce měly dělat bytovou politiku. Při řešení sociálního bydlení by neměl být kladen důraz jen na povinnost obcí zajistit ho, ale také na jeho kvalitu a parametry."

Související

Ministerstvo práce

Příspěvek na péči dozná v roce 2024 změn. Ministerstvo představilo návrh

Do léta mají být příspěvky na péči vypláceny v současné výši. Částka má poté výrazně vzrůst ve stupních II, III a IV. Ještě vyšší částku zřejmě dostanou osoby ve stupni IV s úplnou závislostí a péčí poskytovanou mimo pobytové sociální služby. Počítá s tím návrh, o kterém informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Více souvisejících

Sociální dávky ubytovny

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 8 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 13 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 13 hodinami

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy