Vít Bárta se pustil do Babiše. Co provedl?

Praha - Někdejší ministr dopravy a expředseda Věcí veřejných Vít Bárta si vzal na paškál ministra financí Andreje Babiše kvůli jeho zemědělskému, potravinářskému a chemickému holdingu Agrofert ve věci údajné manipulace cen obilí.

Bárta už minulý rok upozorňoval na to, že "dochází k manipulaci cen obilí, na kterých vydělávají firmy pana Babiše." Tehdy tomu podle jeho slov nikdo nevěnoval pozornost a vlna zájmu se zvedla až nyní, když na případ upozornili Reportéři ČT.

Bárta rovněž připomíná, že v souvislosti s údajnou manipulací podal dokonce trestní oznámení, které však bylo odloženo. Měl také zájem věc projednat i na plénu Sněmovny, ale předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda jeho bod zamítl. Jak to tedy podle Bárty s obilím skutečně je?

"Podstata trestného činu v kostce spočívá v tom, že stát v roce 2010 rozhodnul snížit své obilné zásoby a začal je rozprodávat. Všechny tyto rozpuštěné zásoby byly prodány jen jednomu subjektu a to navíc za cenu, která byla poloviční oproti ceně tržní. Místo toho, aby se prodávalo za 4800 Kč za tunu, prodávalo se za polovičních 2400 Kč. Na celé transakci se nejvíce obohatila společnost ZNN Moravia, patřící do skupiny Agrofert Andreje Babiše," upozorňuje exposlanec na svém webu.

Podle něj existuje důvodné podezření, že došlo ke spáchání trestného činu porušení povinností při zprávě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby a zneužití informace a postavení v obchodním styku. "Indicie o trestné činnosti vedou jak do Státní správy hmotných rezerv, tak do vedení Ministerstva průmyslu a obchodu," domnívá se Bárta.

"Obdobný pokus o manipulaci s obilím nastal také ve třetím čtvrtletí roku 2012. Kdy se ministerstvo zemědělství domlouvalo se Správou hmotných rezerv na uvolnění sto tisíc tun obilí. Jelikož by se tím strategické zásoby snížily pod bezpečnostní limit, musela jejich uvolnění na trh schválit vláda," popisuje Bárta.

V předkládací zprávě ministerstvo zemědělství argumentovalo spekulativně: "Na základě současného vývoje na tuzemském trhu s obilovinami a kvůli nepříznivému suchu je reálný předpoklad, že dojde k nedostatku obilovin, zejména krmných."

Ministr Bendl ale u nově jmenovaného šéfa Státních hmotných rezerv Ondreje Páleníka s tímto argumentem narazil. "Páleník celkem logicky se zápůjčkou nesouhlasil, s poukazem, že obilí je na českém trhu dostatek a navíc se i vyváží. Ministerský materiál kalkuloval s cenou krmné pšenice 4500 korun za tunu, na volném trhu se ovšem prodává i za šest tisíc korun a víc. Z letošní úrody šest a půl milionu tun se až třetina odveze za hranice," vysvětluje Bárta.

Související

Vít Bárta

Exministr Bárta definitivně osvobozen. Šéf žalobců nepodal dovolání

Osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS) je definitivní. Nejvyšší státní zástupce nepodal dovolání k Nejvyššímu soudu, sdělil ČTK mluvčí zastupitelství Petr Malý. V medializovaných odposleších se tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) a lobbista Roman Janoušek oslovovali "Mazánku" a "Kolibříku".

Více souvisejících

Vít Bárta Andrej Babiš Agrofert

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 8 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy