Kdo nejvíce znečišťuje vaše okolí? Podívejte se na unikátní mapu

Praha - Spolana Neratovice se stala Skokanem roku, ovšem společnost se z tohoto ocenění patrně radovat nebude. Podle ekologického sdružení Arnika se totiž středočeské chemička stala podnikem, který loni meziročně podstatně zvýšil znečišťování životního prostředí.

Z údajů, které samy podniky nahlašují do národního Integrovaného registru znečišťování (IRZ), vyšší množství dioxinů vypouštěly ve svých odpadech i pražská a brněnská spalovna komunálního odpadu.

Přestože se ze sledovaných skupin látek nejpodstatněji snížilo množství ohlášených látek škodících vodním organismům a dioxinů, spalovny v Praze a Brně dioxinů v odpadech předaly zhruba o třetinu více než předchozí rok. Obě sice podle mluvčího Arniky Vratislava Vozníka snižují hmotnost odpadu zhruba na třetinu, ale při provozu se v páleném odpadu, z něhož další odpad vzniká, kumulují toxické látky a další jako dioxiny vznikají.

Radim Mana, mluvčí Pražských služeb, které spalovnu provozují, ale upozornil na to, že integrovaný registr znečištění kombinuje produkci toxických látek v několika výstupech. Kromě ovzduší mimo jiné i v odpadech. Prioritou je podle něj zamezit úniku toxických látek v první řadě do ovzduší, kde mají největší vliv na lidské zdraví a životní prostředí.

Za pozitivní Arnika považuje, že se celkové množství rakovinotvorných, reprotoxických i mutagenních látek ohlášených znečišťovateli do registru meziročně mírně snížilo. Spolana Neratovice ovšem vypustila do životního prostředí těchto látek o čtyři tuny více než v předchozím roce. Ještě hůře dopadla podle Arniky ve srovnání množství vypuštěných mutagenních látek s negativním dopadem na lidské zdraví, kterých ohlásila více než všechny ostatní podniky dohromady.

V roce 2014 Spolana vypustila téměř 41 tun rakovinotvorných či takto potenciálně nebezpečných látek, zhruba o 4000 kilogramů více než v předchozím roce. Právě loni uvolnila podstatně více rakovinotvorného vinylchloridu, konkrétně přes 4,5 tuny.

Podle experta Arniky Milana Havla IRZ nezahrnuje splachy z polí. Jak organizace uvedla, škodlivin vypouštěných do vod ale zvýšily například pardubická BČOV podniku Veolia voda ČR a kombinát Vřesová na Sokolovsku.

Například elektrárna Tušimice společnosti ČEZ letos oproti minulým letům nahlásila největší emise rtuti, podle Havla je to zřejmě kvůli tomu, že vyrábí větší množství elektřiny. Emise styrenu snížil Synthos Kralupy a emise rakovinotvorného formaldehydu klesly u jihlavského Kronospanu, který byl loni Skokanem roku.

Arnika dnes také také spouští novou mapovou aplikaci „Znečišťovatelé pod lupou", díky které si lidé mohou na http://www.znecistovatele.cz prohlédnout, kdo a čím zatěžuje například okolí jejich domovů.

„Tato aplikace představuje kvalitativní skok ve zpřístupnění informací z IRZ veřejnosti a hodláme ji ještě doplnit o konkrétní údaje o největších znečišťovatelích," okomentoval zprovoznění internetové aplikace předseda Arniky Jindřich Petrlík. Arnika se ke zprovoznění aplikace rozhodla jako k pomyslnému dárku k desátému výročí IRZ .

Mapa vznikla díky grantu Ministerstva životního prostředí a z Blokového grantu od Nadace pro rozvoj občanské společnosti. Aplikaci vytvořil nadaný sedmnáctiletý středoškolský student Vojtěch Staněk. Její pomocí si tak mohou lidé sami vytvořit nejen žebříčky největších znečišťovatelů pro celou Českou republiku, jednotlivé kraje, ale i pro libovolně zvolený okruh svého bydliště, a to za všechny roky, po něž jsou data do IRZ ohlašována, tedy od roku 2004 do roku 2014.

Související

Spolana Neratovice

Jedy v ovzduší. Největším znečišťovatelem byla loni opět Spolana, tvrdí Arnika

U většiny sledovaných látek znečišťujících ovzduší zaznamenala ekologická organizace Arnika loni pokles množství oproti roku 2018. Výjimkou jsou například emise rtuti. Na dnešní on-line tiskové konferenci k představení žebříčků za rok 2019, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ), to řekl vedoucí programu Toxické látky a odpady Jindřich Petrlík.
Aktivisté blokují elektrárnu Chvaletice

Česko nejvíc zamořuje Spolana. Značně si pohoršila elektrárna Chvaletice, tvrdí Arnika

Chvaletická hnědouhelná elektrárna loni výrazně zvýšila emise rakovinotvorných látek, skleníkových plynů a jedovaté rtuti. Podle organizace Arnika tak elektrárna loni zaznamenala nejvyšší nárůst škodlivin ze sledovaných firem. Vyplývá to ze žebříčků za rok 2018, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ) a které dnes Arnika uvedla na tiskové konferenci.

Více souvisejících

Spolana Neratovice Ekologie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy