Špidla promluvil o závažném tématu, které hýbe celým světem

Praha - Bývalý evropský komisař a stínový ministr životního prostředí za ČSSD Vladimir Špidla nepopírá, že se na nás ze všech stran valí informace o krizi ekonomické, migrační a bezpečnostních hrozbách. Jsou to podle něj závažné problémy, které je potřeba řešit, všechny ale mají však jeden společný rámec, a sice planetu Zemi.

"Někdy se zdá, že pod tíhou momentálních aktuálních problémů se nedostává času na řešení jedné z největších výzev pro celý lidský rod i vše živé na Zemi. Neuvědomujeme si, že jsme vstoupili do „antropocenu", kdy se činnost lidstva stává jedním z rozhodujících fenoménů ovlivňujících planetu. Svědčí o tom minimální pozornost věnovaná současným rozsáhlým požárům v Indonésii i jiným tématům souvisejícím s ochranou životního prostředí. Všechny mají společný jmenovatel, klimatickou změnu. V případě, že výzvám plynoucím z postupující změny klimatu včas nezamezíme, může dojít ke kalamitě světových rozměrů," varuje na svím blogu na aktuálně.cz Špidla.

Odpovědi na otázky a dopady související s klimatickými změnami budou řešit zástupci téměř všech států světa ve dnech 30. listopadu až 11. prosince 2015 v Paříži na Konferenci o klimatických změnách. Důležitost nutnosti řešení klimatických změn pro celý svět podle něj dokládá plánovaná účast řady státních delegací, mezinárodních i nestátních organizací. Špidla také připomíná, že slavnostního zahájení konference se dnes, v pondělí 30. listopadu 2015, účastní přibližně více než osmdesát státníků celého světa včetně předsedy vlády České republiky Bohuslava Sobotky. On sám se tohoto významného setkání účastní také.

"Po zahájení bude po téměř dva týdny v jednání za naši zemi pokračovat delegace České republiky. Boj proti změně klimatu a pořádání konference pokládám za nanejvýš důležité a závažné téma, kterému se ve veřejné debatě často nevěnuje pozornosti tolik, kolik si zaslouží. Za vhodné tedy považuji zmínit ještě před začátkem jednání několik základních faktů. Rámcová úmluva a k ní přijatý Kjótský protokol jsou mezinárodní smlouvy, které mají zajistit postupné snižování a stabilizaci emisí skleníkových plynů na takové úrovni, která bude bezpečná z hlediska života na Zemi. Je prokázáno, že skleníkové plyny ovlivňují klimatický systém naší planety a vedou k jejímu globálnímu oteplování. Dosažení určité zlomové hodnoty (zvýšení průměrné teploty na Zemi přibližně o dva stupně Celsia) bude mít dalekosáhlé důsledky pro celý život na planetě," píše Špidla. 

"Rámcová úmluva vymezuje obecné zásady a opatření na ochranu klimatu. Kjótský protokol pak stanovuje mimo jiné kvantitativní závazky snižování emisí skleníkových plynů pro rozvinuté státy. Jsem rád, že Česká republika svůj závazek daný protokolem plní. Platnost Kjótského protokolu však končí v roce 2020," dodal.

Hlavním úkolem konference proto podle něj bude dojednání nové mezinárodní smlouvy o ochraně klimatu pro období po roce 2020, která má být přijata k rámcové úmluvě. To považuje za mimořádně těžký úkol. "Pokud jej chceme zvládnout, musíme mimo jiné poskytnout velkou pomoc rozvíjejícím se zemím. Stručně řečeno – mají nezadatelné právo na svůj rozvoj, ale pokud tak má být učiněno bez závažných dopadů na životní prostředí, musíme se s nimi rozdělit. Pozice České republiky pro jednání je shodná s pozicí Evropské unie, kterou schválily všechny její členské státy. Díky tomu se projeví jedna z výhod našeho členství v sjednocené Evropě. Na jednáních budeme vystupovat jako součást unie a náš hlas tak bude více slyšet," podotkl.

"Podle řady odborníků se nacházíme na pokraji nenávratných změn klimatu. Tato konference může být jednou z posledních, na které jim můžeme ještě zamezit. Každá významná společenská změna vyžaduje čas nejméně jedné generace - času tedy rozhodně nemáme mnoho. Pokud nedosáhneme dohody, která je právně závazná a vymahatelná a jasného plánu, v budoucnu se budeme potýkat pouze s bolestným přizpůsobováním. Je třeba mít na mysli, boj za záchranu planety, jako nositelky života má smysl. Je naší povinností, protože naši planetu jsme nezdědili, ale dostali zapůjčenu od našich potomků," uzavřel Špidla.

Související

Vladimír Špidla /ČSSD/

Do Senátu za ČSSD bude v Praze expremiér Špidla

ČSSD vysílá do senátních voleb v obvodu Praha 11 bývalého premiéra Vladimíra Špidlu, v Praze 10 sociálního pracovníka Štěpána Kavuru a v Praze 6 vysokoškolského pedagoga Petra Pavlíka. Na tiskové konferenci to dnes kandidáti řekli novinářům. Zároveň představili svá volební témata a vyjádřili se kriticky k současné vládě, která podle nich nedostatečně řeší zejména sociální témata.
Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Situace nevyžaduje nouzový stav, řekl Jurečka. Byl by pro testy ve firmách

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky aktuální koronavirová situace nevyžaduje nouzový stav, zatím stačí nástroje pandemického zákona. Řekl to dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News. Někdejší premiér Vladimír Špidla (ČSSD) očekává, že se během několika týdnů situace stane tak vážnou, že bude nouzový stav rozumným řešením.

Více souvisejících

Vladimír Špidla Klimatický summit v Paříži (2015)

Aktuálně se děje

před 59 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy