Hasiči v Brdech zapálí řízený požár, pomůže uchovat unikátní vegetaci

Příbram - Hasiči v Brdech naplánovali na dnešek řízený požár, který má napomoci k zachování unikátní vegetace. Podle plánu péče o CHKO Brdy je nutné vřesoviště pravidelně zbavovat náletů a podle možností také řízeně po částech vypalovat.

Cvičení na bývalé dopadové ploše Jordán, která patří k nejcennějším přírodním lokalitám v Brdech, se účastní zhruba dvě stovky hasičů.

Jordán má rozlohu 450 hektarů, část ale zarostla stromy. Dnešní vřesoviště zabírá zhruba 230 hektarů. Požár byl založen na zlomku této rozlohy na dvou oddělených územích o výměře 0,18 a 0,27 hektaru.

Na cílových plochách v někdejším výcvikovém prostoru, který je od ledna chráněnou krajinnou oblastí, vznikla působením armády cenná lokalita stepního charakteru. Dělostřelba rozrývala půdu a důležitou roli měly i doprovodné požáry, bránící zarůstání vřesovišť stromy. Vřes obecný nesnáší stín a vyžaduje obnaženou půdu.

"Po ukončení vojenského výcviku ale tyto plochy zarůstají náletovými dřevinami," upozornil Martin Adámek z Botanického ústavu Akademie věd. Bez potřebné péče, jakou jsou i řízené požáry, hrozí podle Adámka vřesovištím zánik.

Podle vedoucího Správy CHKO Brdy Bohumila Fišera je cvičení důležité nejen pro ověření jak zdolávat požár v Brdech, ale také pro rozdělení ploch a snížení možnosti přenosu ohně při reálném požáru dopadové plochy.

Strašice podle starosty Jiřího Hahnera (ODS) poslaly na místo svou jednotku dobrovolných hasičů, kteří pomáhají s kontrolou šíření požáru. Naopak starosta Obecnice Josef Karas (nezávislý) o cvičení nebyl informován. Starosta Jinců Josef Hála (KSČM) pouze věděl, že se koná, jinečtí hasiči se do něj nezapojili. Armáda se cvičení neúčastnila.

Zástupci CHKO odmítli názor, že akce měla být provedena jindy, aby požár neohrožoval živočichy. Podle Fišera jsou nyní pro řízené hoření vřesu téměř optimální podmínky, relativně vysoká vlhkost půdy i dřevní hmoty rostliny.

Pyrotechnici a pracovníci CHKO vybrali pro zapálení plochy, kde nehnízdí ptáci. Ráno je ještě zkontroloval ornitolog. "Obě plochy jsem podrobně prošel a nezaznamenal jsem ani výskyt savců, ani hnízdění ptáků," uvedl Ondřej Sedláček z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Podotkl, že hnízdní sezona je nyní na začátku a také ještěrky, které se na vřesovišti vyskytují, jsou kvůli chladnému počasí schovány.

Související

Ilustrační foto

Za loňský výbuch munice v Brdech obvinila policie armádního pyrotechnika

Za loňský výbuch munice v Brdech obvinila Vojenská policie z obecného ohrožení z nedbalosti armádního pyrotechnika. Informaci serveru Novinky.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková. Za obecné ohrožení z nedbalosti pyrotechnikovi hrozí trest půl roku až pět let vězení nebo zákaz činnosti, dodala.
Hřbitov, ilustrační foto

Zemřel voják zraněný při výbuchu munice v Brdech

Voják, který byl v červenci zraněn při výbuchu munice v Chráněné krajinné oblasti Brdy, dnes zemřel. Na twitteru o tom informovala armáda. Druhý zraněný byl propuštěn do domácího ošetřování. Vojáci byli zraněni při asanačních pracích na dopadové ploše Kolvín v bývalém výcvikovém prostoru, kde dělali hloubkový pyrotechnický průzkum. Případ vyšetřuje Vojenská policie.

Více souvisejících

Brdy Vojenský Újezd Brdy Příroda

Aktuálně se děje

před 59 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy