Stát omezí vydávání zemědělské půdy. Novela se týká i zahrádkářů

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu zákona o Státním pozemkovém úřadu, která má omezit vydávání státní zemědělské půdy.

Novela má také pozemkovému úřadu umožnit nakupovat a hospodařit s pozemky, jež bude potřebovat k pozemkovým úpravám nebo ke stavbě dálnic a přehrad.

Státu nyní schází půda na dokončení restitucí, ale třeba i na případnou směnu kvůli stavbám dálnic či protipovodňových hrází. Stát se proto snaží další prodeje státní půdy utnout. Zbývající restituenti, kteří mohou ještě nárokovat až 300.000 hektarů zemědělské půdy, by měli být vyplaceni. Dostat mají zhruba půl miliardy korun.

"V současné době evidujeme 45.000 restituentů a jejich dědiců, kteří mají dosud nevypořádaný nárok na náhradní pozemky, ale prakticky polovina z nich jsou pouze do hodnoty tisíce korun," sdělila ČTK ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová. Podle ní tak nízké nároky nejde uspokojit vydáním náhradního pozemku. Úřad v následujících dvou letech bude ještě nadále zveřejňovat nabídky pozemků pro oprávněné restituenty. V letošním roce budou ve čtyřech termínech.

Novela kvůli zachování státní rezervy půdy ruší mimo jiné možnost převodů státní půdy vlastníkům sousedících pozemků, pokud převáděná půda nepřesahuje deset procent rozlohy sousedního pozemku. Podle vlády byla navíc využitelnost tohoto ustanovení v praxi mizivá.

Související

Firmy, ilustrační foto

Majetkový úřad snížil počet neexistujících firem o 61 procent

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) snížil od spuštění projektu Mapa majetku státu v polovině roku 2015 do konce loňského roku počet neexistujících a likvidovaných státních firem v katastru nemovitostí o 61 procent na 533. Úřad to dnes uvedl v tiskové zprávě. Rovněž snížil počet tzv. bezprizorních nemovitostí, tedy zapsaných na neexistující podniky, z 25.557 na 11.462.

Více souvisejících

Státní pozemkový úřad Miloš Zeman pozemky

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy