Počet ohnisek ptačí chřipky se zvýšil na 20, zoo Liberec zavádí opatření

Praha/Liberec - Ptačí chřipka se v Česku objevila na začátku letošního roku asi po deseti letech. Během tohoto víkendu potvrdili veterináři pět nových ohnisek, jejich počet v republice tak vzrostl o třetinu na 20. Jedno nové ohnisko je i v Pardubickém kraji, kde dosud nákaza virem H5N8 nebyla. Veterináři už zakázali v celé ČR pořádat výstavy ptactva.

V Pardubickém kraji je potvrzena choroba v Ústí nad Orlicí. "Jedná se o malochov do 40 kusů drůbeže, zastoupeny jsou slepice, kachny a husy," řekl ředitel krajské veterinární správy Josef Boháč. Podle něj byla také v pátek potvrzena ptačí chřipka u jedné z uhynulých labutí v Pardubicích, u volně žijících ptáků se ale žádná mimořádná opatření neprovádějí.

Ve Středočeském kraji byla o víkendu potvrzena další dvě ohniska ptačí chřipky, konkrétně v Kostelci nad Labem na Mělnicku a v Hlásné Třebáni na Berounsku. V Kostelci uhynulo sedm z osmi slepic a jedna kachna z jedenácti. "Zbytek ptáků byl v sobotu utracen," řekl ředitel středočeské veterinární správy Otto Vraný. V Hlásné Třebáni má chovatel zhruba 50 kusů drůbeže, především slepice a kachny.

Už začátkem ledna bylo potvrzeno ohnisko ptačí chřipky v Lázních Toušeň v okrese Praha-východ. Veterináři společně s hasiči tam 9. ledna utratili přes 1000 kusů ptactva. Kostelec nad Labem leží zhruba 15 minut jízdy autem od ohniska v Lázních Toušeň, žádnou spojitost mezi těmito dvěma ohnisky ale veterináři nenašli. "Kostelec leží už mimo hranici desetikilometrového dozorového pásma kolem Lázní Toušeň. Jediným pojítkem mezi těmito dvěma místy je tak to, že leží na Labi," řekl Vraný.

Psali jsme: Některé státy mimo EU zakázaly dovoz drůbeže z Česka, obávají se ptačí chřipky Ptačí chřipka přestává být legrace: Veterináři utratili 17 tisíc kachen na jihu Čech  

V Libereckém kraji veterináři potvrdili druhé ohnisko ptačí chřipky. Jde o drobnochov drůbeže s deseti kusy na okraji Liberce, v lokalitě Hanychova, řekl dnes ČTK ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Roman Šebesta.

"Šest kusů bylo posláno na vyšetření, čtyři by se tam měly ještě nacházet. Dnes se znovu prověří, jaká je situace, jaký je stav a v pondělí přistoupíme k likvidaci," uvedl Šebesta. V pondělí se také okolo ohniska vytyčí ochranné a dozorové pásmo, kde platí zpřísněný veterinární dozor.

V krajském městě je nejstarší zoologická zahrada v zemi, která má jednu z nejbohatších kolekcí dravých ptáků v Evropě. Nachází se na opačném konci města, než je nové ohnisko. Podle Šebesty zatím není jisté, zda se jí ochranná opatření dotknou.

Zoo už provedla některá opatření po nahlášení prvního případu v Libereckém kraji, kdy v minulém týdnu veterináři museli usmrtit 57 opeřenců v malochovu v Turnově na Semilsku. "Zabezpečili jsme větrací otvor na zimovišti plameňáků a dali síť nad potok, který se vlévá do jezera. Bylo to jediné místo, které nebylo zamrzlé," řekl dnes ČTK ředitel zahrady David Nejedlo.

Další opatření provede zoo v pondělí. Do zimoviště přemístí kachny, labutě i zbylé ptáky, u kterých je zvýšené riziko nákazy. "Zavřeme pštrosy a jeřáby," upřesnil ředitel. Dravci, bažanti a sovy zatím zůstanou ve voliérách, které není jednoduché zabezpečit. "Museli bychom je dodatečně zasíťovat, aby do nich nemohli vlétnout volně žijící ptáci," uvedl Nejedlo.

Jihomoravský kraj (čtyři ohniska):

Veterináři potvrdili první výskyt vysoce patogenní ptačí chřipky 4. ledna, šlo o dva malé chovy v Ivančicích na Brněnsku a v Moravském Krumlově na Znojemsku. Následující den se potvrdil třetí případ u domácího chovatele drůbeže v Ivančicích. Čtvrtý výskyt nemoci byl zaznamenán 7. ledna u chovatele v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku.

Psali jsme: Šíření ptačí chřipky nelze zabránit. Lidé ale v ohrožení nejsou, vysvětluje pro EZ šéf veterinární správy  

Středočeský kraj (tři ohniska):

Výskyt ptačí chřipky byl potvrzen 7. ledna v chovu drůbeže v Lázních Toušeň v okrese Praha-východ. Utraceno bylo přes 1000 kusů ptactva. Další ohniska byla oznámena tento víkend v Hlásné Třebáni na Berounsku (chov o 50 kusech drůbeže) a v Kostelci nad Labem.

Jihočeský kraj (šest ohnisek):

Ptačí chřipka se poprvé objevila 13. ledna v drobném chovu drůbeže v Chotčinách na Táborsku. O tři dny později potvrdily testy výskyt v Libějovicích na Strakonicku, 18. ledna se chřipka objevila i v nekomerčním malochovu v Sedlečku u Soběslavě na Táborsku.

Poté potvrdili veterináři chřipku 25. ledna na farmě v Řitovízi u Blatné na Strakonicku (první ohnisko v komerčním chovu). Další dvě ohniska se potvrdila 31. ledna, jedno ve velkochovu kachen ve Vlachově Březí na Prachaticku se 17.000 ptáky a druhé v malochovu s asi třemi desítkami ptáků v Ledenicích na Českobudějovicku.

Olomoucký kraj (jedno ohnisko):

Veterináři potvrdili 21. ledna ohnisko ptačí chřipky v Lověšicích na Přerovsku. Chovatel tam měl 150 až 200 slepic a 15 kusů vodní drůbeže.

Liberecký kraj (dvě ohniska):

První ohnisko ptačí chřipky potvrdili veterináři 25. ledna. Jednalo se o malochov drůbeže v Kadeřavci u Turnova na Semilsku zhruba s 50 zvířaty. Další ohnisko bylo potvrzeno tento víkend v Liberci-Hanychově v drobnochovu s deseti kusy drůbeže.

Moravskoslezský kraj (dvě ohniska):

Veterináři potvrdili ohnisko chřipky 29. ledna v malochovu v Ostravě-Svinově. Dvě desítky ptáků byly utraceny. Další ohnisko bylo zaznamenáno 5. února v Orlové na Karvinsku, kde měl chovatel 50 kusů drůbeže.

Ústecký kraj (jedno ohnisko):

Výskyt ptačí chřipky oznámili veterináři 31. ledna v Bílencích na Chomutovsku. Zlikvidováno bylo 400 kusů drůbeže.

Pardubický kraj (jedno ohnisko):

Choroba byla 5. února potvrzena v malochovu v obci Koldín na Orlickoústecku; jde o chov do 40 kusů drůbeže.

Související

Více souvisejících

ptačí chřipka Pardubický kraj Zoo Liberec

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy