Lidé uklidili Česko. Odpadků ubylo, prokoukly i řeky a nádrže

Praha – V sobotu 8. dubna proběhl již čtvrtý ročník celorepublikové akce s názvem Ukliďme svět, ukliďme Česko. Letos tato dobrovolnická akce přilákala o pět tisíc lidí víc než vloni, objem sesbíraného odpadu však klesl. Na sobotní úklid navazují i další vlny úklidů, například povodí jednotlivých řek.

Letošní dobrovolnická úklidová akce Ukliďme svět, ukliďme Česko přilákala na 70 tisíc dobrovolníků. Nahlášeno bylo přes 2 100 úklidových akcí, při nichž se vybralo celkem 1 080 tun odpadů. To je téměř o dvě stě méně, než v roce 2016. Klesl tak i průměrný objem sebraného odpadu na jednoho dobrovolníka. Dobrovolníci uklízeli zejména černé skládky a drobný nepořádek po všech koutech země – celkem na 1 750 místech Česka. Pořadatelům jednotlivých úklidů zaslali organizátoři na 1000 balíků se zhruba 30 tisíci páry pracovních rukavic a 70 tisíci pytli na odpad.

Češi jsou šetrnější k životnímu prostředí

Novinkou letošního ročníku akce bylo výraznější zapojení tzv. Mobilního rozhlasu. Tato platforma pomohla s informováním dobrovolníků a také v komunikaci s jednotlivými úklidovými týmy.

Oproti loňskému roku se ukázal zajímavý trend. Zatímco v roce 2016 proběhlo na 1 570 úklidů za účasti 65 tisíc dobrovolníků, objem uklizeného odpadu byl vyšší než letos. Šlo o 1 600 tun. Podle organizátora akce Miroslava Kubáska to může svědčit o úspěšnosti akce z let minulých, ale také o šetrnějším přístupu občanů k životnímu prostředí. Samotná akce však stále probíhá a do konce jara je naplánováno dalších 400 úklidů.

Uklízelo se na Rozkoši i v povodí Moravy

Do jarních úklidových akcí se také výraznější zapojila povodní jednotlivých českých řek. Například v den konání Ukliďme svět, ukliďme Česko se pod záštitou Povodí Labe konal úklid řeky Kamenice a také okolí východočeské vodní nádrže Rozkoš. Pozadu nezůstává ani Povodí řek Vltavy, Moravy, Ohře a Odry. Cílem je především očista břehů.

I v rámci úklidu řek se účastníci letos setkali s novinkou. Je jí mapový portál Ministerstva zemědělství. Na interaktivní mapě tak mají účastníci informace o tom, kdy a kde se úklid koná, společně s kontaktními informacemi na organizátora úklidu. Třeba Liberecká vodní nádrž Mšeno se tak bude uklízet až 3. května.

Související

odpady

Lidé dnes budou uklízet Česko, kvůli epidemii individuálně

Dobrovolníci po celém Česku budou dnes uklízet po zimě města, vesnice a přírodu. Kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru to tentokrát nebudou hromadné akce, ale jen individuální nebo rodinné. Lidé se navíc mohou pohybovat jen v okrese svého bydliště, na který je nyní omezen pohyb obyvatel.
Bezdomovci

Veřejná prostranství v Praze 12 budou uklízet bezdomovci

Praha 12 bude práci na údržbě veřejných prostranství v městské části nabízet lidem bez domova. Pilotní projekt spouští v září ve spolupráci se Střediskem prevence a léčby drogových závislostí Drop In. Celkový rozpočet projektu činí 453,5 tisíc korun. Vyplývá to z usnesení rady městské části.

Více souvisejících

Úklid Ekologie odpady Komunální odpad Ministerstvo zemědělství Labe

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 29 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 59 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy