Do Česka dorazí jarní mrazy, zahrádkáři se bojí o úrodu

Praha - Zahrádkáři se obávají jarních mrazů, mohly by ohrozit úrodu ovoce. Doporučují zaledování stromů, kdy led ochrání stromy před mrazem.

Další ochrana, například zeleniny nebo jahodníků, které začínají kvést, je přikrytí výpěstků netkanou izolační geotextilií, uvedl dnes zahrádkářský svaz v tiskové zprávě. Podle Agrární komory je většina podniků na mrazy připravená. V noci na čtvrtek mohou teploty klesnout k minus třem stupňům, na západě země až k minus pěti. V noci na pátek pak k minus pěti stupňům, ojediněle až minus osmi, uvádí meteorologická předpověď.

"Nejoblíbenější účinnou metodu představuje zakrytí porostů bílou netkanou geotextilií, která citlivé druhy na krátkou dobu poměrně dobře izoluje. Tato metoda se často využívá u zeleniny a rovněž u záhonů citlivých jahodníků, které právě v této době začínají kvést. S úspěchem lze geotextilii využít i u menších stromů teplomilných druhů, například meruněk či broskvoní," uvedla mluvčí Českého zahrádkářského svazu Zdeňka Jankovičová.

Větší stromy pak mohou ovocnáři chránit zapalováním ohňů, pálit mohou také navlhčené klestí, které vytvoří hustý dým. Náročná, ale efektivní metoda je využívání ledu. "Těsně před očekávaným poklesem teploty pod bod mrazu se provede lehký postřik ohrožených stromů. Vytvořený povlak ledu pak květy téměř dokonale ochrání. Praxe prokázala, že tento postřik a 'zaledování' stromů ochrání až 90 procent květů, pokud teplota v noci poklesne na minus 4,5 stupně Celsia," dodala mluvčí.

Související

Startují veletrhy zaměřené na zahradnictví a interiérový design v Praze

Startují veletrhy zaměřené na zahradnictví a interiérový design v Praze

Seznámit se s aktuálními trendy v zahradnictví či interiérovém a exteriérovém designu mohou zájemci ode dneška na veletrzích For Garden, For Interior a Design Shaker, které v letňanském areálu PVA Expo Praha potrvají do neděle. Návštěvníkům nabídnou také přednášky nebo možnost konzultace s odborníky. Organizátoři o tom informovali v tiskové zprávě.
Péče o trávu

Život na zahradě podle vašich představ? Nesmí chybět pergola, zahradní nábytek ani bazén

PR článek - Jestliže jste se právě rozhodli, že musíte něco udělat se svým zahradním posezením, tak je tady pro vás právě náš článek. Aby zahrada byla ideálním místem pro trávení volného času, lidé se zde často snaží vytvořit propojení mezi interiérem domu a exteriérem. Je to v současné době velmi populární, protože přece jen, pokud máme zahradu, chceme na ní trávit co nejvíce času, abychom byli venku na čerstvém vzduchu. Přitom chceme mít ale na dosah také zázemí domu.

Více souvisejících

zahrádkářství mráz zemědělci

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy