Ovocnáři po zimě počítají ztráty. Čtvrtina úrody promrzla, škody přesahují miliardu

Praha - Mrazy, které udeřili letos na jaře, zničily velkou část úrody. Masivní škody utrpěli především ovocnáři a vinaři. Ti první podle Jiřího Felčárka z Agrární komory ČR přišli o úrodu v odhadovaném objemu 42 tisíc tun, což je čtvrtina průměrné roční sklizně sklizně posledních let. Ze zprávy o škodách, kterou vydal Svaz vinařů, zase vyplývá, že škody na prodeji vína dosáhnou až 1.2 miliardy kč.

Ztráty jsou masivní

Už druhým rokem trápí české ovocnáře jarní mrazy. Loni jejich ztráty činily 400 milionů korun, letos se odhadují až o pětinu větší – 478 milionů. Více než 42 tisíc tun ovoce přišlo na zmar. Některé plodiny byly zasaženy skutečně masivně. „U meruněk očekáváme propad 82 procent, u broskví 74 procent.Významně byly zasaženy i třešně, u kterých ztráty přesáhnou polovinu,“ uvedl pro EuroZprávy.cz analytik Agrární komory ČR Jiří Felčárek.

Dopady jsou tak podle Felčárka masivní. „Ačkoliv mají plodiny značnou sílu regenerace, jsou uvedené škody mrazem fatální, a to především díky jeho síle a průběhu,“ dodal.

Velké ztráty se letos nevyhnout ani vinařům. Vyplývá to ze zprávy Svazu vinařů, který pomocí dotazníkového šetření mezi vinařstvími odhadoval škody za jarní sezónu 2017. Největší škody, téměř 40 procent úrody, utrpěla znojemská podoblast. Průměrně přijdou čeští vinaři o 25-30 procent plodin. Za nesklizené hrozny je škoda předběžně vyčíslena na 450 milionů korun, v přepočtu na neprodané víno se vyšplhala až na 1,2 miliardy korun. Postiženo nebylo jen víno v České republice.

„Mrazy opět postihly celou Evropu, v současné době pracuje evropská zemědělská organizace COPA-COGECA na sumarizaci všech údajů,“ uvedl prezident Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray ve zprávě s názvem "Kvalifikovaný odhad škod způsobených jarními mrazy v révě vinné v jarní sezóně 2017".

Ochrana proti mrazu se nevyplatí

Ochrana plodin se sice možná, ale složitá. Metody jsou například: zadýmení svícemi, pálení balíků slámy, zasíťování či rozprášení mlhy. „Je to velmi náročné na finance i na lidskou práci. Zaručení úspěchu přitom není jisté – stačí třeba vítr, který dým rozfouká,“ popsal problémy Felčárek. „Topení na jednu noc na jednom hektaru stojí 40 tisíc kč. Náklady na tři mrazivé noci tak přesahují hodnotu zachráněného ovoce. Proto se používá jen na menších plochách u cennějších druhů, jako jsou například třešně,“ odhalil pro EuroZprávy.cz předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Podle něj není možné se proti mrazům komerčně pojistit a kvůli výkyvům počasí je v posledních letech ovocnářství nevýhodné. „Řada pěstitelů se raději věnuje pěstování řepky a obilí,“ doplnil Ludvík. Pojištění by v budoucnu však mohlo být možné. „Hledáme nástroje na podporu zmírnění následků takových mimořádných situací. Například podporu pojištění a fondy těžko pojistitelných rizik," uvedla pro EuroZprávy.cz tisková mluvčí Ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Na ceně ovoce v obchodních řetězcích však budou mít škody spíše minimální. „Naše produkce nedokáže v době otevřeného trhu určovat cenotvorbu,“ vysvětlil Felčárek. Když některou část Evropy postihne neúroda, zastoupí ji jiná, případně se ovoce doveze z jiné části světa.

Související

Více souvisejících

Ovoce škody víno zemědělci mráz

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy