Česko má obavy z fipronilu: Dovozci musí testovat vejce ze všech států EU

Praha - Veterináři rozšířili povinné kontroly na fipronil u vajec a vaječných výrobků dovezených ze všech členských států Evropské unie. Problém s insekticidem zasáhl zatím 26 členských zemí EU a také 19 dalších států.

Dosud museli dovozci laboratorně testovat pouze vejce z Nizozemska a Belgie. Do obdržení výsledků osvědčujících nezávadnost nesmí obchodníci uvolnit vejce na trh. Za nedodržení nové povinnosti hrozí až dvoumilionová pokuta. Dnes to uvedlo ministerstvo zemědělství na svém webu.

Čeští veterináři dostali v úterý z Německa varování, že do ČR dorazilo několik tun vaječných výrobků kontaminovaných fipronilem. "Do dvou provozoven v Plzeňském a Jihočeském kraji se dostala zásilka, která by měla být kontaminovaná fipronilem. Měly by to být pasterizované žloutky a tekutá pasterizovaná vejce. V tento okamžik zjišťujeme, kam dále společnost tuto zásilku distribuovala," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) Radiožurnálu.

Jak dnes na dotaz ČTK potvrdil zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer, mělo jít o sedm tun výrobků směřujících do společnosti Zeelandia, která vyrábí například pekařské a cukrářské směsi. Podrobnosti chce správa sdělit v tiskové zprávě odpoledne.

Společnost Mondelez v pondělí oznámila, že stáhla šest šarží svých Zlatých žloutkových věnečků z českého a slovenského trhu, protože by v nich mohl fipronil být. Na výsledky testů se čeká, řekl dnes ČTK mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Výsledky by mohly být v pátek.

"Jako Potravinářská komora zostřené kontroly dovozových vajec nebo vaječných produktů určitě vítáme, protože vzhledem k rozsahu 'skandálu' je takové opatření plně na místě a bezpečnost spotřebitele je na prvním místě," řekl ČTK prezident komory Miroslav Toman. Podle něj by měli dovozci předkládat již při dodávce certifikát o tom, že vejce nejsou kontaminovaná.

Podle mluvčího Agrární komory Jiřího Felčárka ochrání nové povinnosti pro dovozce český trh. "V ČR se fipronil do vajec legálně nemůže dostat, jelikož dotčený přípravek není u nás registrován," uvedl. Podle Tomana se nezjistilo, že by někdo zákaz užívání fipronilu v Česku obcházel.

Související

Vejce

Ceny českých producentů vajec jsou v rámci EU podprůměrné

Čeští producenti vajec měli o čtvrtinu nižší ceny než jejich polská konkurence, ukázala data Evropské komise. Oproti unijnímu průměru byly ceny nižší asi o pětinu. Podle drůbežářů je kolem 70 procent vajec dovážených do ČR ze sousedního Polska. 
Brambory, ilustrační fotografie.

Ve slevových akcích zlevnily brambory i vejce. Lidé si připlatí za mléčné výrobky či chléb

Brambory oproti červenci pořídíme zhruba o čtvrtinu levněji. Za 10 kusů vajec velikosti M zaplatíme v průměru 27 korun, což je o 6 korun méně než v létě a dokonce o 23 korun méně než na začátku roku. Připlatíme si naopak za mléčné výrobky, především bílý jogurt (49 %), máslo (24 %) nebo sýr eidam (11 %). Téměř o pětinu zdražil konzumní chléb nebo jablka. Průměrná sleva sledovaných položek v akčních letácích byla 31 %. Vyplývá to z listopadového srovnání cen 13 vybraných základních potravin v akčních letácích, který provedla Česká distribuční. 

Více souvisejících

Vejce státní veterinární správa Ministerstvo zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) Agrární komora potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 27 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy