Ovzduší nejvíc znečišťuje Spolana, zápachem obtěžuje firma ACO Industries

Praha - Podle žebříčku ekologické organizace Arnika životní prostředí v roce 2016 nejvíce znečišťovaly neratovická chemička Spolana a severočeské tepelné elektrárny. Spolana vypouští nejvíce rakovinotvorných látek již třetí rok po sobě, a to přesto, že jejich emise výrazně snížila. Největší zhoršení meziročně nastalo u přibyslavské společnosti ACO Industries.

"Spolana je jedinou společností v Česku, která v daném rozsahu používá trichloretylen při výrobě kaprolaktamu a také je jeho jediným výrobcem, takže je přirozené, že se s ohledem na použitou metodiku v žebříčku objevujeme opakovaně," uvedl dnes Pavel Kaidl, mluvčí Unipetrolu, kterému Spolana patří.

Do registru, který vede ministerstvo životního prostředí, zadalo loni data 1295 provozů. Podle této databáze se snížilo množství těch vypouštěných látek, které patří mezi rakovinotvorné, mutagenní a endokrinní, tedy poškozující hormonální soustavu člověka. Naopak vzrostly emise skleníkových plynů, rtuti a látek, které poškozují ozonovou vrstvu.

Jindřich Petrlík z programu toxických látek v Arnice ale upozornil, že povinnost hlásit emise se mezi roky 2015 a 2016 změnila, hlásí je nyní o 500 provozů méně. Podle něj může být proto příznivý trend u některých látek jen zdánlivý.

Spolana meziročně snížila emise rakovinotvorných látek o devět tun. V roce 2016 vypustila 38 tun, předtím to bylo zhruba 47 tun. Mnohem horší je podle Petrlíka vývoj v ACO Industries v Přibyslavi, což je společnost na výrobu polymerbetonu. Tento provoz na Vysočině může za to, že Vysočina se dostala do čtveřice krajů, které mají nejvíc velkých znečišťovatelů. Jsou to ještě Moravskoslezský, Ústecký a Středočeský kraj.

ACO Industries vypustila v roce 2016 přes 23,6 tuny styrenu, což je o 19 tun více než v předchozím roce. Lidé z Arniky ji proto označili za "skokana roku" v negativním smyslu. Styren je rakovinotvorný a také ovlivňuje hormonální systém. Navíc velmi silně zapáchá, což lidem žijícím v blízkosti provozu komplikuje život.

Za poslední dva roky vzrostl objem vypouštěných skleníkových plynů. Mohou za to zejména hnědouhelné elektrárny v Počeradech a Prunéřově, z nichž každá vyprodukovala 700.000 tun oxidu uhličitého, tedy jednoho ze tří sledovaných skleníkových plynů.

Související

Spolana Neratovice

Jedy v ovzduší. Největším znečišťovatelem byla loni opět Spolana, tvrdí Arnika

U většiny sledovaných látek znečišťujících ovzduší zaznamenala ekologická organizace Arnika loni pokles množství oproti roku 2018. Výjimkou jsou například emise rtuti. Na dnešní on-line tiskové konferenci k představení žebříčků za rok 2019, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ), to řekl vedoucí programu Toxické látky a odpady Jindřich Petrlík.
Aktivisté blokují elektrárnu Chvaletice

Česko nejvíc zamořuje Spolana. Značně si pohoršila elektrárna Chvaletice, tvrdí Arnika

Chvaletická hnědouhelná elektrárna loni výrazně zvýšila emise rakovinotvorných látek, skleníkových plynů a jedovaté rtuti. Podle organizace Arnika tak elektrárna loni zaznamenala nejvyšší nárůst škodlivin ze sledovaných firem. Vyplývá to ze žebříčků za rok 2018, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ) a které dnes Arnika uvedla na tiskové konferenci.

Více souvisejících

Spolana Neratovice Ekologie životní prostředí ACO Industries Kraj Vysočina

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy