Jedovatý fipronil? Čeští příjemci vajec z EU už nemusí dělat testy

Praha - Čeští příjemci vajec ze států EU je nebudou muset před prodejem kontrolovat na insekticid fipronil. Veterináři dnes odvolali mimořádné veterinární opatření, které platilo od 6. září loňského roku. ČTK o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Za porušení povinnosti hrozila distributorům až dvoumilionová pokuta.

Vyšetření již delší dobu podle veterinářů fipronil ve vejcích nezjistila. "Situace se evidentně stabilizovala a SVS proto již nevidí nutnost v pokračování opatření," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Podle něj nebyl v žádných českých vejcích ani v potravinách z nich vyrobených fipronil prokázaný. Sušená a tekutá vejce, kde ho vyšetření prokázala, byla z dovozu.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé čeští producenti vajec chápou, že dovozcům vznikaly větší finanční náklady na kontroly. Unie by si však přála, aby kontroly pokračovaly u trvanlivých produktů, kde by se ještě mohl insekticid v budoucnu objevit.

"Na základě doporučení Evropské komise vyvolaného právě skandálem s fipronilem ve vejcích byla v průběhu loňského podzimu mimořádnou kontrolní akcí prověřena také vejce z 15 tuzemských velkochovů. Laboratorní analýzy zahrnovaly 50 různých biocidů. Ani u jednoho vzorku nebyla žádná z těchto látek zjištěna," dodal Vorlíček.

Skandál vypukl loni v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících jedovatý fipronil, obvykle používaný v přípravcích proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso jedí lidé. Světová zdravotnická organizace považuje preparát za mírně toxický. V souvislosti s kauzou provedly úřady razie v několika zemích.

Mohly kvůli němu být vybity miliony nosnic, přesná čísla nejsou známá. V několika evropských zemích zdražila po vybití kvůli nedostatku na evropském trhu vejce, včetně ČR. Čeští veterináři v srpnu nařídili kontroly vajec těchto zemí, v září pak příkaz rozšířili na vaječné produkty z celé unie.

Související

Vejce

Ceny českých producentů vajec jsou v rámci EU podprůměrné

Čeští producenti vajec měli o čtvrtinu nižší ceny než jejich polská konkurence, ukázala data Evropské komise. Oproti unijnímu průměru byly ceny nižší asi o pětinu. Podle drůbežářů je kolem 70 procent vajec dovážených do ČR ze sousedního Polska. 
Brambory, ilustrační fotografie.

Ve slevových akcích zlevnily brambory i vejce. Lidé si připlatí za mléčné výrobky či chléb

Brambory oproti červenci pořídíme zhruba o čtvrtinu levněji. Za 10 kusů vajec velikosti M zaplatíme v průměru 27 korun, což je o 6 korun méně než v létě a dokonce o 23 korun méně než na začátku roku. Připlatíme si naopak za mléčné výrobky, především bílý jogurt (49 %), máslo (24 %) nebo sýr eidam (11 %). Téměř o pětinu zdražil konzumní chléb nebo jablka. Průměrná sleva sledovaných položek v akčních letácích byla 31 %. Vyplývá to z listopadového srovnání cen 13 vybraných základních potravin v akčních letácích, který provedla Česká distribuční. 

Více souvisejících

Vejce fipronil státní veterinární správa potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy