Produkce masa v Česku roste, ceny vepřového jsou stále nízké

Praha - Ve 2. čtvrtletí 2018 bylo v Česku vyrobeno 111 589 tun masa (meziročně +0,8 %), z toho 17 109 tun (+3,6 %) hovězího, 53 078 tun (−1,2 %) vepřového a 41 359 tun (+2,4 %) drůbežího. Nákup mléka od producentů dosáhl 767 164 tis. litrů (+2,5 %). Cena mléka pro zemědělské výrobce byla o 1,5 % vyšší než ve 2. čtvrtletí minulého roku. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

V 2. čtvrtletí bylo nakoupeno od tuzemských producentů 767 164 tis. litrů mléka (+2,5 %), z toho nákup mlékáren činil 655 663 tis. litrů (+3,1 %). Ceny zemědělských výrobců mléka byly o 1,5 % meziročně vyšší. Zemědělci prodávali mléko jakostní třídy Q za průměrnou cenu 8,40 Kč za litr, tj. o 0,69 Kč/l levněji než v 1. čtvrtletí, informuje czso.cz.

Hovězího masa bylo vyrobeno 17.109 tun, meziročně o 3,6 procenta více. Podle statistiků se v tom projevila i vyšší porážková hmotnost, a to v průměru o 10,7 kilogramu na kus. Na jatkách bylo poraženo zhruba 56.100 kusů skotu, což byl meziroční růst o 1,7 procenta. Ceny, za které zemědělci jateční skot prodávali, se zvýšily u krav, telat a býků, v případě jalovic se nezměnily.

Porážky prasat meziročně klesly o 3,2 procenta na 580.300 kusů. Bylo to ovlivněno výrazným nárůstem vývozu živých jatečných prasat. "Naši zemědělci začali více vyvážet živá zvířata. Hlavně selata a jatečná prasata. Saldo zahraničního obchodu se živým vepřovým dobytkem je tak vyrovnané. Pokud jde o selata, vývoz směřuje do Rumunska, Maďarska a Německa. Vývoz jatečných prasat je orientován na Slovensko, Maďarsko a Německo," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek.

Výroba vepřového se meziročně snížila o 1,2 procenta na 53.078 tun. Ceny jatečných prasat byly zhruba o pětinu nižší a dosáhly průměrných 26,82 Kč za kilogram živé hmotnosti. Cena odstavených selat se zvýšila o 5,1 procenta.

Výroba drůbežího masa vzrostla o 2,4 procenta na 41.359 tun. Ceny jatečných kuřat se meziročně téměř nezměnily. Výrobci prodávali jatečná kuřata I. třídy jakosti v průměru za 22,99 Kč za kilogram v živém.

Související

Ministerstvo zemědělství

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Více souvisejících

Maso Mléko zemědělci čsú

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Aktualizováno před 25 minutami

Aktualizováno před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy