Děti Země vyhlašují anketu Ropák roku, kandidátem je i Zeman

Sdružení Děti Země vyhlašuje 27. ročník ankety o antiekologický čin Ropák roku a 24. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla. Návrhy mohou lidé posílat do 12. dubna a vítěz bude známý 26. dubna. Kandidáty jsou letos například ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) nebo prezident Miloš Zeman. V tiskové zprávě to dnes uvedl předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

U kandidáta na Ropáka roku je nutné uvést důvod, tedy prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké antiekologické stavby. Loni bylo v nominaci 12 lidí. U kandidáta na Zelenou perlu roku je nutné uvést jméno autora výroku a jeho text a zdroj. Loni soutěžilo 40 výroků.

Mezi "žhavými" kandidáty na Ropáka roku je podle Patrika za prosazování plavebního kanálu Dunaj - Odra - Labe Dan Ťok, který byl už Ropákem roku 2016.

"Navíc stále tvrdě prosazuje výstavbu jezu u Děčína, ačkoliv nelze realizovat účinné kompenzace za zničení vzácných biotopů. Současně jeho resort prosazuje novelu zákona o liniových stavbách, která má zabránit podávání odvolání spolky, neboť by musely platit desetitisícové poplatky," uvedl Patrik. Podle něj se v nominacích jistě objeví i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Silným kandidátem na Zelenou perlu je podle Patrika prezident Miloš Zeman, který podle článku "VIDEO Merkelová, ksindl a dobře mířená facka. Zemanova dost živá beseda s občany" ze dne 21. dubna 2018 podle Patrika prohlásil: "Nenechme se terorizovat ekoteroristy, protože si myslím, že nám vnucují svoji představu, že modrásek nebo sysel jsou důležitější než živočich, který se jmenuje člověk." Prezident Zeman Zelenou perlu už získal za rok 2014, byl i Ropákem roku 2013.

Antiekologickou cenu Ropák roku 2017 loni dostal poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) za podání změny návrhu zákona o ochraně přírody a zároveň za její prosazování. Schválený návrh vyloučil spolky ze stavebních řízení pro malé lokální stavební projekty. Cenu Zelená perla 2017 získal tehdejší vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller, který na přednášce na katedře jaderné chemie ČVUT uvedl: "Cokoliv studujete, studenti a studentky, a cokoliv se učíte, co má souvislost s jadernou energetikou, je velice čestné, průzračné a potřebné, protože to patří k základním potřebám člověka vedle pitné vody, potravin a střechy nad hlavou."

Související

Klára Dostálová

Ropákem roku 2019 je Dostálová, Zelenou perlu má Babiš. Zde je jeho reakce

Antiekologickou cenu Ropák dostala za rok 2019 ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) za abnormálně zrychlenou přípravu nového stavebního zákona. Zelenou perlu za antiekologický výrok má předseda vláda Andrej Babiš (ANO), a to za výrok o motýlech a řepce. Na tiskové konferenci v Brně to dnes uvedl Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá. Babiš cenu komentoval tím, že on přírodu podporuje a nechápe, proč ocenění dostal.
Andrej Babiš

Na Ropáka roku je 12 nominací, Babiš může vyhrát Zelenou perlu

Do ankety o antiekologický čin Ropák roku se letos sešlo 12 nominací, je mezi nimi například ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) či generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. V anketě o antiekologický výrok Zelená perla postoupilo ze 44 výroků do finále 18, z toho čtyři z úst předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). V tiskové zprávě to dnes uvedl předseda sdružení Dětí Země Miroslav Patrik. Sdružení ankety pořádá. Vítězové budou známi v pátek.

Více souvisejících

ropák a zelená perla roku Děti Země Miloš Zeman Dan Ťok (ministr dopravy)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 25 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy