Češi a brambory: potravina je v tuzemsku na ústupu, místo nich máme řepku

Kvůli lońskému suchu se brambory prodávají běžně kolem 20 kč za kilogram. Jejich spotřeba však v tuzemsku klesá dlouhodobě. Lidé dávají stále více přednost jiným přílohám.

Brambory na českých polích zvolna vyklízejí pozice. Podle údajů Českého statistického úřadu se brambory pěstovaly na 130 tisících hektarech, v roce 2000 to bylo 69 tisíc hektarů, vloni pouze 23 tisíc hektarů.

Důvod je prostý. Brambory jsou nahrazovány jinými plodinami. Pokud se člověk rozhlédne po polích, ihned si všimne dominující řepky. Jak jinak, když je Česká republika největším pěstitelem řepky v EU (společně s Estonskem). Rostlina zabírá téměř 14% veškeré zemědělské půdy. Jedná se o maximum možného, plodiny se totiž musí v půdě střídat, jelikož erozivní vlivy by byly tak rozsáhlé, že by se pak již rostlinu finančně nevyplatilo pěstovat i přeš všechny dotace. Největším pěstitelem řepky v ČR je koncern Agrofert ve svěřenském fondu premiéra Babiše (ANO).

Zatímco se řepka pěstuje na 407 tis. hektarech (takřka 20krát větší plocha než brambory) nedostatek brambor aktuálně zvyšuje jejich cenu. Na druhou stranu úbytek plochy, na které se pěstují, kompenzují lepší technologie a výtěžnost se tak zvedá.

„Výnosnost zvýšila v průměru o 5 tun na hektar, přesto jsou u nás zemědělci závislí na srážkách, zatímco v zemích, které jsou v pěstování brambor dál, existují vyspělé systémy zavlažování. Takže u nás se výnosnost pohybuje kolem 30 tun na hektar, na západě i 50 tun na hektar. Řepka či obilniny ovšem představují pro zemědělce výnosnější a méně rizikovou plodinu,“ uvedl pro TN.cz předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček, zároveň tím naznačil, proč se velká část brambor do Česka dováží.

Úbytek brambor však není způsoben primárně jejich dovážením, ale především proměnou stravovacích návyků v tuzemsku. Brambory jsou totiž postupně nahrazovány rýží, jejíž spotřeba za 10 let vzrostla o třetinu, a těstovinami i jinými, ještě nedávno neznámými exotickými přílohami, jako třeba kuskusem nebo bulgurem. Čím dál populárnější je i pohanka, která se však v Čechách jedla tradičně.

Vysokou cenu brambor si pěstitelé pochvalují, ale zároveň si uvědomují pokles spotřeby. "Taková magická hranice je 18, snad 20 Kč/kg," uvedl představu tuzemských zemědělců Králíček, jaká je odpovídající cena pro zemědělce a kolik jsou lidé ještě ochotni utratit.

V následujících týdnech by však cena brambor měla klesat, protože se na pultech začne objevovat první domácí úroda plodiny.

 

Související

Brambory, ilustrační fotografie.

Ve slevových akcích zlevnily brambory i vejce. Lidé si připlatí za mléčné výrobky či chléb

Brambory oproti červenci pořídíme zhruba o čtvrtinu levněji. Za 10 kusů vajec velikosti M zaplatíme v průměru 27 korun, což je o 6 korun méně než v létě a dokonce o 23 korun méně než na začátku roku. Připlatíme si naopak za mléčné výrobky, především bílý jogurt (49 %), máslo (24 %) nebo sýr eidam (11 %). Téměř o pětinu zdražil konzumní chléb nebo jablka. Průměrná sleva sledovaných položek v akčních letácích byla 31 %. Vyplývá to z listopadového srovnání cen 13 vybraných základních potravin v akčních letácích, který provedla Česká distribuční. 
Ilustrační foto

Svaz: Kvůli růstu cen energií lze očekávat vyšší ceny brambor

Cena brambor v obchodech i přímo u farmářů brzo stoupne hlavně kvůli růstu cen energií. Na pokrytí tuzemské poptávky bude potřeba dovézt zhruba 150.000 tun brambor ze zahraničí a dalších 100.000 tun v různých výrobcích z brambor. Novinářům to dnes řekl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

Více souvisejících

Brambory zemědělci řepka olejka

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy