Nový zákon o odpadech? Návrh rozzlobil ekology, obce i firmy

Připravovaný zákon o odpadech a související legislativa jsou komplikované, omezují tržní prostředí a nevedou Česko k modernímu zpracování odpadů. Stěžují si na to zástupci zaměstnavatelských svazů, obecních a městských firem a Sdružení místních samospráv ČR. Proti návrhům, které jsou v meziresortním připomínkovém řízení, se chtějí ohradit. Přestože hlavní norma počítá s odklonem od skládkování, finální využití odpadu podle cílů EU a oběhového hospodářství neřeší, domnívají se kritici návrhu.

Nová odpadová legislativa zahrnuje zákon o odpadech, zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností a novelu zákona o obalech. Veřejné připomínkování končí začátkem května.

Změna odpadové legislativy se připravuje již mnoho let. "V roce 2016 jsme předložili novou odpadovou legislativu, která došla do Legislativní rady vlády (LRV). Pak se přiblížil termín, kdy nebylo možné stihnout do konce volebního období zákon poslat do Sněmovny. Teď máme nový návrh, který vypadá jinak než v roce 2016," řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP) Petra Roubíčková.

Podle Richarda Blahuta ze Spolku veřejně prospěšných služeb, sdružujícího obecní a komunální firmy, se nová verze oproti kritizovanému návrhu před dvěma lety příliš nezměnila. "Je to vytažené ze šuplíku," řekl. Obavy z podoby zákonů vyjadřovali i členové Svazu průmyslu a obchodu, kteří od začátku roku na svých jednáních podle informací ČTK doporučovali návrhy výrazně přepracovat a meziresortní řízení posunout.

Zákon o odpadech mimo jiné počítá s postupným navyšováním poplatku za skládkování využitelného odpadu, v roce 2029 by měl dosáhnout 1850 korun za tunu. Doposud činil 500 korun za tunu. Nově by umožňoval skládkovat jen deset procent komunálního odpadu. Při zvýšených poplatcích chce MŽP obce motivovat ke třídění takzvanou třídící slevou ze skládkovacího poplatku. Pokud obec separačních cílů dosáhne, má platit za komunální odpad jako za zbytkový odpad. Pro rok 2021 je cíl 55 procent, o šest let později už 75 procent. Obce mají motivovat občana k třídění například systémem "Zaplať, kolik vyhodíš" (PAYT). Firmy a podnikatelé na slevu mít nárok nebudou.

Podle Blahuta je procento pro obce vysoké a dosáhne ho jen málo z nich. "Je to populistické, aby zákon vůbec prošel," říká. Třídící slevu naopak vítají ekologové. V zákoně ale podle nich chybí další nástroje na podporu recyklace a zavedení poplatku za spalování neupraveného odpadu. Kritizují také, že resort posunul zákaz skládkování až na rok 2030 z původního termínu 2024.

"Budeme každoročně ukládat na skládky o milion tun odpadu více, než bychom mohli. Způsobuje to další vydatné emise skleníkových plynů," upozornil odpadový expert Hnutí Duha Ivo Kropáček.

Předseda Sdružení místních samospráv, europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09) si myslí, že zákon přímo nahrává spalovnám. "Proto byly některé návrhy v minulosti neúspěšné na LRV," reagoval. "Chceme co nejméně ukládat do země, co nejvíce třídit a recyklovat, ale co nejméně spalovat neupravený směsný komunální odpad, přesně jak říká strategie EU," uvedl.

Související

Ilustrační fotografie

Téměř tři čtvrtiny odpadu v Česku se dají dále vytřídit

Téměř tři čtvrtiny odpadků, které Češi vyhazují do popelnic na směsný komunální odpad, by se daly dále vytřídit. Vyplývá to z analýz společnosti JRK a Institutu cirkulární ekonomiky provedených v letech 2021 a 2022. Nejčastěji lidé nesprávně vyhazují bioodpad, zejména pak odpadky z kuchyně. S velkým odstupem následují plast, papír a textil.
Evropský parlament

Europoslanci schválili přísnější pravidla pro vývoz odpadu do třetích zemí

Evropští poslanci chtějí, aby sedmadvacítka přestala vyvážet plastový odpad do zemí za hranicemi EU a více dbala na to, jak se vyvezený odpad dokumentuje a zpracovává. Návrh nových pravidel dnes schválili na zasedání ve Štrasburku. Evropská unie se zbavuje čím dál většího objemu odpadu tak, že jej vyváží do třetích zemí.

Více souvisejících

odpady zákony Stanislav Polčák obce Ministerstvo zemědělství

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Biden se postavil ICC: Izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy není genocida

Americký prezident Joe Biden v pondělí popřel, že izraelská ofenzíva v Pásmu Gazy je genocida. Reagoval na několik obvinění vůči Izraeli na půdě Mezinárodního trestního soudu (ICC), informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy