Vstup do budovy ČEZ blokuje desítka aktivistů, žádají uzavřít Počerady

Zhruba deset lidí dnes ráno blokovalo vstup do sídla elektrárenské společnosti ČEZ v pražské Michli. Žádají uzavření hnědouhelné elektrárny Počerady. Podle protestujících chce ČEZ elektrárnu prodat Severní energetické, což by prodloužilo její provoz o řadu let. Protestující z hnutí Limity jsme my to uvedli v tiskové zprávě. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž ČTK řekl, že protestující dnes s nikým z vedení nemluvili.

Vstup do sídla ČEZ ochránci a ochránkyně klimatu blokovali pomocí rozměrné makety planety Země a transparentem s nápisem: "Zachraňte mě, zastavte uhlí. #StopPočerady”. Elektrárna Počerady, ležící na Mostecku, je podle nich nejšpinavější elektrárnou v České republice vzhledem k emisím oxidu uhličitého i toxických látek. Na to poukázala před měsícem i ekologická organizace Greenpeace v ČR.

Neprotestuje se jen v Norsku proti těžbě ropy. @LimityJsmeMy protestují proti prodeji elektrárny #Počerady před sídlem @SkupinaCEZ #StopPočeradyStream případně zde: https://t.co/BSUMahlWqB pic.twitter.com/X3NGmZprow

— Greenpeace ČR ?? (@GreenpeaceCzech) 29. dubna 2019

Podle Kříže stojí u vstupu do budovy osm aktivistů s transparenty, nikomu nebrání ve vstupu do budovy a s nikým z vedení nemluvili ani nevznesli žádný požadavek. "Je to projevení názoru. Samozřejmě to reflektujeme, také naše snaha je omezovat veškeré emise CO2, ale samozřejmě se lišíme v tom čase," řekl ČTK k protestu Kříž.

Protestující upozorňují na dopady změn klimatu, které se aktuálně projevuje i trvajícím "drastickým suchem". "Pokud chceme dopady změn klimatu zmírnit, musíme začít elektrárny, jako jsou Počerady, zavírat a zahájit co nejrychlejší konec těžby a spalování uhlí," uvedli.

Připomněli také, že loňská zpráva vědců z Mezivládního panelu pro změny klimatu při OSN uvedla, že emise je nutné snížit do roku 2030 bezmála o polovinu, aby se oteplování zastavilo pod relativně bezpečnou hranicí 1,5 stupně Celsia. Se spalováním uhlí by proto státy měly skončit během deseti let.

Greenpeace na základě dat ze systému obchodování s emisními povolenkami, které zveřejnila Evropská komise, označila elektrárnu Počerady za největšího znečišťovatele v Česku. Elektrárna loni vypustila do atmosféry nejvíce oxidu uhličitého, přes 5,5 milionu tun. Na druhém místě skončila další elektrárna společnosti ČEZ Tušimice II s více než 4,4 milionu tun CO2, třetím největším znečišťovatelem byla elektrárna Chvaletice ze skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače.

V říjnu loňského roku generální ředitel holdingu Sev.en Energy Luboš Pavlas potvrdil, že holding má stále zájem o koupi elektrárny Počerady. Tykačova společnost Vršanská uhelná jednala s ČEZ o její koupi předloni, dozorčí rada ČEZ ale transakci neschválila. Vršanská uhelná dříve uvedla, že nabídla za Počerady deset miliard korun. Pavlas řekl, že aktuální nabídka by byla nižší.

Související

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.
Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ elektrárna Počerady Greenpeace Klimatické změny

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy