Skauti vyrazí proti kůrovci, v Krkonoších se chystá obří akce na ochranu přírody

Čeští skauti v Krkonoších pomohou s přemnoženým kůrovcem loupáním kůry z napadených stromů. Vedení organizace dnes vyzvalo své členy, aby v nejvyšších českých horách pomohli, řekla ČTK mluvčí Junáka Barbora Trojak. Podle ní půjde o nejrozsáhlejší akci na ochranu přírody českých skautů v novodobé historii. Skauti reagují na žádost Správy Krkonošského národního parku (KRNAP), která nemá dostatek kapacit na boj s přemnoženým lýkožroutem smrkovým.

"Výzvou oslovujeme okolo 20.000 členů a členek. Podobné výzvy jsme vyhlašovali zatím jen v souvislosti s povodněmi. Jde o jednu z největších akcí zaměřenou na ochranu přírody za poslední léta," řekla ČTK mluvčí.

V Krkonoších ohrožuje přemnožený kůrovec tisíce hektarů lesa. Situaci ztěžuje kalamita ze zimy, kdy sníh masivně lámal vrcholky stromů. Za rok 2018 bylo v lesích KRNAP vytěženo 33.480 metrů krychlových dřeva napadeného kůrovcem a prognóza KRNAP pro rok 2019 hovoří o minimálně 40.000 kubíků napadeného dřeva.

Skauti budou mít za úkol zbavovat pokácené napadené stromy kůry, aby se škůdce nešířil. S nápadem podpořit národní park přišli skauti jednotlivci, kteří Správě KRNAP nabídli pomoc. "Vedení parku následně napadlo oslovit Junáka, tedy českého skauta s žádostí o celorepublikovou výzvu skautům a skautkám. Správa KRNAP je ve složité situaci, kterou způsobil v Krkonoších přemnožený lýkožrout smrkový. Na odkorňování pokácených stromů nemá dostatek sil. Vyzvali jsme k pomoci všechny skauty nad 15 let," řekla Barbora Trojak.

Pomoc by měla začít během června, zprvu hlavně o víkendech. Výraznější pomoc se čeká o prázdninách, kdy mají studenti volno. Dospělých skautů je v ČR asi 20.000. Skauti by měli pomáhat nejméně v pětičlenných skupinách.

"Minulý týden jsme měli setkání dospívajících a čerstvě dospělých skautů na Konopišti, bylo jich tam 2000 a všichni si výzvu vyslechli. Podle reakcí si myslím, že zájem o tuto službu bude. Právě na tuto skupinu je výzva cílená. Věřím, že volání přírody SOS vyslyší co možná nejvíce skautů a skautek," řekla Trojak.

Práce bude fyzicky náročná a často v těžko přístupném terénu. Skauti si budou muset na místě většinu věcí obstarat sami. "Správa KRNAP zajišťuje dopravu na místo, asistenci lesníků v terénu, kteří je zaučí. Někde správa parku zajistí zdarma ubytování, ale většinou se skauti budou muset o sebe postarat sami," uvedla Trojak.

Podle ní by pomoc mohla být velmi účinná, protože skauti mají rozsáhlou síť, vysoký počet členů a program věnující se i ochraně přírody a ochotě pomáhat. Skautské hnutí se v poslední době těší velkému zájmu, od roku 2006 počet členů Junáka roste a podle loňského sčítání přesáhl 64.000.

"Nadchází doba, kdy bude pomoc nejvíce potřeba, protože první rojení kůrovce očekáváme začátkem června, druhé pak na přelomu července a srpna. Potřebujeme dobrovolníky, kteří nám pod odborným vedením našich lesníků pomohou průběžně odkorňovat pokácené stromy. Se skautskou pomocí složitou situaci, která nás čeká, zvládneme mnohem lépe," uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Kůrovec, neboli lýkožrout smrkový, je přirozenou součástí přírody a v národním parku není cílem ho vyhubit, ale předcházet jeho přemnožení. "To znamená důsledně vyhledávat jeho ohniska, napadené stromy včas pokácet a ihned odvézt z lesa, nebo odkornit na místě," uvedla Trojak.

KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55.000 hektarech. Rozloha dnešních lesních porostů na české straně Krkonoš je zhruba 37.000 hektarů.

S kůrovcovou kalamitou se potýká téměř celé Česko. Krkonoše jsou na tom ještě relativně dobře, protože kůrovec ztrácí na síle s rostoucí nadmořskou výškou. Správa KRNAP situaci jako kůrovcovou kalamitu neoznačuje.

Související

Ilustrační fotografie.

Ministerstvo zemědělství rozšířilo oblast lesů nejvíce zasažených kůrovcem

Ministerstvo zemědělství (MZe) rozšířilo oblast lesů nejvíce zasažených kůrovcem. V takzvaných červených zónách nemusí lesníci dodržovat některá opatření. Prodlužuje se v nich například lhůta pro zalesnění ze dvou na pět let. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Uvedlo, že rozšiřování zón je potřeba, i když kůrovcová kalamita zpomaluje.

Více souvisejících

kůrovec Krkonoše skauti lesy Příroda

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy