Ovoce v ČR bude o pětinu méně. Mrazová vlna způsobila ztráty 200 milionů

Letošní úroda ovoce v sadech bude kvůli jarním mrazům meziročně nižší asi o 21 procent. Ztráta ovocnářů kvůli poklesu produkce a zhoršení kvality ovoce bude přibližně 200 milionů korun. Sklizeň by podle odhadu k polovině června měla klesnout na 140.297 tun z loňských 177.821 tun. V porovnání s průměrem sklizní posledních pěti let bude očekávaný propad na úrovni 11 procent. Vyplývá to z odhadu sklizně provedeného Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ) a z vyjádření Ovocnářské unie ČR.

Předběžná výše škod na objemu sklizně v porovnání s pětiletým průměrem by měla činit asi 158 milionů korun. "Z toho 134 milionů korun je škoda na jablkách a 24 milionů Kč je škoda na ostatním ovoci včetně jahod," řekl ČTK předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Škoda za dalších přibližně 50 milionů korun vznikne podle něj na kvalitě ovoce, a to zejména u jádrovin. Roční hodnota ovoce sklizeného českými sadaři se v posledních letech pohybuje kolem 1,3 miliardy korun.

Největší propad sklizně bude u jablek. Měla by meziročně klesnout o 22 procent, tedy o 32.000 tun na 112.830 tun. Proti pětiletému průměru by sklizeň jablek měla klesnout o 14 procent.

Mrazy letos poškodily ovocné sady ve dvou vlnách. První vlna přišla mezi 12. až 19. dubnem. "V tomto období byly na Moravě peckoviny v plném květu, v Čechách na začátku květu. Teploty se pohybovaly od minus dvou do minus pěti stupňů Celsia a působení mrazu bylo na mnoha místech i pět až osm hodin," uvedl Ludvík. Druhá vlna mrazů zasáhla sady od 5. do 9. května. Na Moravě již byly všechny ovocné stromy po odkvětu a v Čechách dokvétaly jabloně. Teploty se nejčastěji pohybovaly od minus 0,5 stupně do minus 3,5 stupně a mráz působil nejčasněji od dvou do pěti hodin.

Škody z mrazů jsou podle Ludvíka lokální, nejsou plošné. "V některých oblastech jsou však podniky i se škodou na produkci ve výši 80 procent. Největší škody jsou v severních, západních a středních Čechách a v oblasti východních Čech," řekl Ludvík. Na Moravě jsou částečné škody v okresech Kroměříž, Brno-venkov, Znojmo a Olomouc. Lokální škody podle ovocnářů nelze vyloučit v žádném z okresů v ČR.

Proti prvním odhadům škod těsně po mrazech se ukázalo, že vyšší škody jsou u jablek a o něco nižší u ostatních druhů ovoce. "Důvodem je to, že mrazová vlna negativně působila zejména v oblastech, kde se nejvíce pěstují jablka. Pokles produkce vlivem mrazů byl zaznamenán také u višní, rybízů, broskví, třešní a jahod, lokálně nelze vyloučit škodu ani u jiných druhů," řekl Ludvík.

Škody na kvalitě jsou u jablek a u hrušek, u nichž se předpokládá průměrná sklizeň. "Kvalitativní poškození se projevuje silnou rzivostí slupky, prasklinami a deformacemi plodů. Takové ovoce lze uplatnit jen na zpracování," uvedl Ludvík.

Ovocnáři míní, že někteří pěstitelé by se mohli dostat do existenčních problémů. "Složitá ekonomická situace ovocnářských podniků v posledních pěti letech v souvislosti s propadem cen ovoce po zavedení ruského embarga neumožňuje vytvářet vnitropodnikové rezervy ke krytí ztrát klimatickými jevy. I menší propady produkce mohou způsobovat existenční potíže," řekl Ludvík. Problémy se dají čekat u podniků, u nichž je ovocnářství jediným zdrojem příjmů.

O případných kompenzacích za škody z mrazů již ovocnáři jednali s ministerstvem zemědělství. "Ministerstvo přislíbilo poskytnout kompenzace na nepojistitelné riziko, kterým je jarní mráz, a to těm pěstitelům, kteří splňují podmínky dané evropskou legislativou," řekl Ludvík.

Poslední velké poškození ovocných sadů mrazy přišlo v roce 2017. Tehdy jarní mrazy poškodily asi 40 procent ploch sadů v ČR a ztráty na produkci dosáhly půl miliardy korun. Sklizeň se propadla na hluboce podprůměrných 119.310 tun a byla druhou nejnižší sklizní od roku 1990 na území Česka.

Nižší sklizeň ovoce v ČR než v roce 2017 byla v novodobé historii českého ovocnářství jen v roce 2011, kdy se ho sklidilo 101.249 tun. Důvodem tehdejšího propadu byly také mrazy. Mrazy významně poškodily české ovocnáře i v roce 2016, ztráty na tržbách byly kolem 400 milionů korun. Za škody z mrazů z let 2016 a 2017 dostali ovocnáři od státu kompenzace dohromady 165 milionů korun.

Související

Více souvisejících

Ovoce Královéhradecký kraj mráz

Aktuálně se děje

včera

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin dorazil do KLDR. Rusko by mohlo pomáhat Severní Koreji s jaderným programem, obává se NATO

Letadlo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem přistálo dnes večer v Pchjongjangu, informoval server BBC. Putin zahájil dvoudenní návštěvu Severní Koreje, během níž se setká s jejím vůdcem Kim Čong-unem. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval, že Putinova návštěva této totalitní země má "mezinárodní dopad". Spekuluje se, že Pchjongjang by mohl poskytnout Moskvě vojenskou podporu v její válce proti Ukrajině, která trvá už přes dva roky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Kyjev: Ruští vojáci uřízli hlavu ukrajinskému vojákovi

Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin obvinil ruské invazní jednotky, že v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny uřízly hlavu ukrajinskému vojákovi. Podle Kostina dostali ruští vojáci ve Volnovašském okrese od svých velitelů rozkaz, aby ukrajinské vojáky nezajímali, ale brutálně je zabili. Moskva se k těmto obviněním nevyjádřila.

včera

včera

včera

Anouk Aimée

Ve věku 92 let zemřela Anouk Aimée, legenda francouzského filmu

Ve věku 92 let zemřela v úterý v Paříži francouzská herečka Anouk Aimée, známá především svou rolí ve filmu "Muž a žena" od režiséra Clauda Leloucha z roku 1966, kde hrála po boku Jeana-Louise Trintignanta. Zprávu o její smrti oznámila její dcera Manuela Papatakisová na Instagramu.

včera

Čína, ilustrační fotografie

Čína se ostře ohradila proti kritice Stoltenberga

Čína v úterý ostře reagovala na prohlášení generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který ji obvinil z podpory Ruska a z eskalace války na Ukrajině. Peking vyzval NATO, aby se zaměřila na sebereflexi namísto útoků a očerňování. Uvedla to agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Rutte má zelenou. Na cestě do vedení NATO ho podpořilo Slovensko i Orbán

Maďarsko je ochotno podpořit kandidaturu Marka Rutteho na pozici generálního tajemníka NATO, uvedl v úterý maďarský premiér Viktor Orbán na sociální síti X. Odcházející nizozemský premiér Mark Rutte se setkal s Viktorem Orbánem na okraj neformálního summitu lídrů členských zemí EU v Bruselu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

včera

včera

včera

Nastane druhá korejská válka? Poloostrov je v napětí, balónek s odpadem brzy může vystřídat jaderná hlavice

Korejský poloostrov se poslední dobou blíží válce rychleji než kdy dřív. Dědictví války z 50. let tak stále pokračuje a hrozí, že se křehké příměří změní v brutální a krvelačný konflikt. Tentokrát ale má Severní Korea k dispozici jaderné zbraně, takže papírová převaha jihokorejské armády nemusí znamenat vůbec nic. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy