Skauti vyrazili do Krkonoš, kůrovce hubí odkorňováním. Je to dřina

Skauti z různých koutů České republiky pomáhají v Krkonoších v boji s kůrovcem. Sedmičlenná skupina dnes loupala kůru z napadených stromů ve strmém svahu pod Kozími hřbety u Špindlerova Mlýna. ČTK to řekl jeden z nich, Viktor Charvát, který přijel do Krkonoš z Třebechovic pod Orebem na Královéhradecku. Ve skupině jsou i skauti z Brna. V Krkonoších ohrožuje přemnožený kůrovec tisíce hektarů lesa.

"Je nás tady sedm, z toho tři dívky a nespočet klád čeká na odkornění. Je to docela dřina, stromy jsou uschlé, kůra seschlejší. Včera (v sobotu) jsme sázeli buky, abychom předešli monokulturním smrkovým lesům, které jsou mnohem zranitelnější. V naší skupině je nejmladšímu 17 let," sdělil třicetiletý Charvát.

Na odkorňování pokácených stromů nemá Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) dost sil, proto letos požádala skauty o pomoc. Ústředí českých skautů v květnu vyzvalo své členy starší 15 let, aby v Krkonoších pomohli s přemnoženým lýkožroutem smrkovým a označilo pomoc za nejrozsáhlejší akci na ochranu přírody českých skautů v novodobé historii. Výzvou oslovili okolo 20.000 členů a členek. Vzhledem k tomu, že lesy postižené kůrovcem jsou na i dalších místech ČR, řada skautů pomáhá ve svých regionech, například v Jeseníkách.

"Zprávu jsem zaregistroval na twitteru a přišla mi také e-mailem od našeho skautského starosty, kde sděloval, že KRNAP potřebuje pomoc. Podle našeho hesla - sloužím - jsme se rozhodli, že vyrazíme do Krkonoš pomoci s odkorňováním. Žádnou takovou celoplošnou výzvu Junáka nepamatuji," řekl Charvát.

Správa KRNAP poskytuje dobrovolníkům kromě instruktáže na místě nářadí na loupání a podle možností také ubytování.

Petr Slavíček ze Správy KRNAP označil práci skautů za důležitou proto, že zabraňuje šíření kůrovce. "Je tady vidět larvální stadium. Proto má teď odkorňování smysl, tím se brouk zahubí a nepřelétne na další zdravé či oslabené stromy. Kdyby k odstranění kůry tady nedošlo, za 14 dní by z toho vylétl, z každého kmene by napadl osm dalších," řekl ČTK Slavíček.

Problematickou situaci s přemnoženým kůrovcem v Krkonoších umocňuje kalamita ze zimy, kdy sníh masivně lámal vrcholky stromů. Za rok 2018 bylo v lesích KRNAP vytěženo 33.480 metrů krychlových dřeva napadeného kůrovcem a prognóza KRNAP pro rok 2019 hovoří minimálně o 40.000 metrech krychlových napadeného dřeva.

Kůrovec, neboli lýkožrout smrkový, je přirozenou součástí přírody a cílem správců národního parku není jeho vyhubení, ale předcházení jeho přemnožení. KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55.000 hektarech. Rozloha dnešních lesních porostů na české straně Krkonoš je zhruba 37.000 hektarů.

S kůrovcovou kalamitou se potýká téměř celé Česko. Krkonoše jsou na tom ještě relativně dobře, protože brouk ztrácí na síle s rostoucí nadmořskou výškou. Správa KRNAP situaci jako kůrovcovou kalamitu neoznačuje.

Související

Ilustrační fotografie.

Ministerstvo zemědělství rozšířilo oblast lesů nejvíce zasažených kůrovcem

Ministerstvo zemědělství (MZe) rozšířilo oblast lesů nejvíce zasažených kůrovcem. V takzvaných červených zónách nemusí lesníci dodržovat některá opatření. Prodlužuje se v nich například lhůta pro zalesnění ze dvou na pět let. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Uvedlo, že rozšiřování zón je potřeba, i když kůrovcová kalamita zpomaluje.

Více souvisejících

kůrovec Krkonoše skauti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy