Problematické maso na jihu Čech, veterináři zabavili 1,5 tuny zboží

Veterináři na jihu Čech se letos více zaměřují na kontroly na silnicích, při nichž zjistili už 19 závadných případů přepravy masa. Často kontrolují, zda jsou živočišné produkty jako maso přepravované ve správných podmínkách. Spolupracují při tom s celníky a policií. Na pochybení narazili od začátku roku jak na silnicích, tak při obvyklých kontrolách v restauracích a dalších stravovacích zařízeních. Novinářům to dnes sdělil ředitel krajské veterinární správy František Kouba.

"Co se týče kontrol na cestě, tak z celkového počtu jich od začátku roku až do konce července bylo 19 se závadným výsledkem. Přímo na místě jsme zkonfiskovali celkem 1,5 tuny živočišných produktů, což není málo," řekl Kouba. Z pohledu teplotních režimů u přepravovaného masa jsou podle něj největší problémy u kebabů a surovin živočišného původu, které míří do vietnamských restaurací.

Z nedávných kontrol zmínil případy u Lipna, kde veterináři narazili i na registrované zpracovatele masa, kteří rozváželi suroviny do podniků a penzionů neadekvátním způsobem. "Dokonce jsme tam narazili na zpracovatele, který rozvážel po Lipensku mražená vepřová kolena na grilování tím způsobem, že je měl normálně ve voze, který neodpovídal parametrům. Zboží už bylo napůl rozmražené. Přepravce argumentoval tím, že restaurátoři to stejně musejí rozmrazit, když to budou grilovat," uvedl Kouba.

Běžných kontrol v provozovnách veterinární správa v Jihočeském kraji letos udělala 167, z toho v posledních dvou měsících jich bylo 33. Nejčastějšími zjištěnými prohřešky bylo nedodržení hygienických zásad a teploty při skladování masa.

Související

Česká obchodní inspekce (ČOI)

Jsou ceny cukru v pořádku? ČOI provedla kontroly v obchodech

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Více souvisejících

čoi Maso veterináři

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy