Hraboši můžou sežrat úrodu za miliardu. Hlodavce trávit, žádá Zemědělský svaz

Škody na plodinách způsobené přemnoženými hraboši mohou překročit miliardu korun. U Evropské komise není notifikovaný žádný nástroj, kterým by se mohly škody kompenzovat, řekl dnes na tiskové konferenci předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Riziko používání jedu proti hlodavcům Stutox II je podle něj minimální, argumentoval obdobným stanoviskem Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského i Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).

"Dosud byla povolená cílená aplikace do nor. Ale v okamžiku, kdy je ta situace tak šílená, kdy máme tisíce děr, tak nemáme tolik lidí, abychom do každé nory nasypali jednu nebo dvě granule, to není možné," dodal. V některých lokalitách je podle něj úroda hlodavci kompletně sežraná.

Co kdybyste si uměli zavolat? Dříve to bylo mezi mnou a @RibraRichard normální. Toto vzkazování přes Twitr je k ničemu. https://t.co/iiHoTBbDw1

— Marian Jurečka (@MJureka) August 9, 2019

Podle Pýchy se do roku 2015 v ČR běžně používal prostředek Stutox I, který měl až pětinásobně vyšší dávku účinné látky, proti které nyní ekologové při plošné aplikaci protestují. Podle něj stát nezaznamenal významné úhyny dalších živočichů, jako jsou dravci, po požití otrávených hlodavců. Navíc mají podle něj dravci při pozření otrávené potravy dávicí reflex, kdy jed ve vnitřnostech hlodavce ze sebe dostanou.

Za letošním přemnožením hrabošů podle zemědělců stojí mírná zima a dostatek potravy. "Hraboši se nám přestěhovali do cukrovky, kukuřice a dalších plodin. Finální součet budeme dělat až se sklidí cukrovka," řekl. Svaz podle něj doufal, že stát bude moci přispět na nákup přípravku na likvidaci hlodavců. "Zatím o tom jednáme, ale nemáme žádný příslib nebo signál, že by k tomu mělo dojít," dodal.

Vliv současného přemnožení hlodavců na ceny obilí nepředpokládá. Cenotvorbu u obilovin podle něj ovlivňují světové trhy, nikoliv střední Evropa. Neočekává tak zvýšení ceny, za kterou by mohli zemědělci prodávat své produkty, aby nižší úrodu vykompenzovali.

Související

Více souvisejících

zemědělci Zemědělský svaz ČR Ministerstvo zemědělství

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 21 minutami

před 32 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy