Pozemkové úpravy je třeba zrychlit. Minimálně o deset o let! Budou peníze?

Praha - Ředitel nově vzniklého Státního pozemkového úřadu (SPÚ) chce urychlit dokončení pozemkových úprav o desetiletí. Místo roku 2035 by měly skončit v roce 2025, řekl ve čtvrtek ústřední ředitel SPÚ Petr Šťovíček.

"Do konce března chceme navrhnout opatření, která by umožnila zásadní zvýšení tempa realizace pozemkových úprav. Ambicí je, aby se očekávaný horizont dokončení pozemkových úprav v ČR posunul z roku 2035 na rok 2025," uvedl Šťovíček, přitom má letos ministerstvo zemědělství na pozemkové úpravy méně peněz než v předchozích letech. Vloni disponoval 1,9 miliardou korun, letos má zatím získáno 700 milionů korun.

Další prostředky by se podle úřadu mohly získat z Programu rozvoje venkova. "Proces pozemkových úprav to nesmí zpomalit," podotknul o spoření peněz ústřední ředitel.

Podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) je proto třeba více komunikovat s obcemi, pozemkové úpravy by podle něj měly být do budoucna levnější. Stát podle něj půjde spíše do technicky méně náročnějších úprav. "Není třeba všude dělat asfalt," dodal ministr, který se o možnosti získání dalších peněz z evropských fondů bavil i s předsedou Svazu měst a obcí (SMO) Danem Jiránkem (ODS).

Při pozemkových úpravách se zpřístupňují pozemky budováním rybníků, obnovují remízky nebo staví například polní cesty.

Související

Na traktorech se objevily nejrůznější slogany. Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Praha pod náporem zemědělců. Traktory na magistrále, Výborný v jámě lvové

Do Prahy dnes přijela vozidla, na které obyvatelé nejsou v ulicích hlavního města zvyklí. Kolaps v dopravě však kvůli traktorům nenastal, ačkoliv parkovaly například na magistrále. Zemědělci protestovali před budovou příslušného ministerstva a odpoledne také na Malostranském náměstí, kde musela zasahovat policie. Část účastníků se od akce v jejím průběhu distancovala. 

Více souvisejících

Ministerstvo zemědělství Petr Bendl Pozemkový fond ČR

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy