Piráti odpískali koalici s Bursíkem, v Praze 1 nekandidují. Co jim vadí?

Praha - Piráti vystoupili z místní koalice s Liberální ekologickou stranou a nezávislými kandidáty. V komunálních volbách na podzim 2014 na Praze 1 nekandidují.

Navzdory zveřejněné kandidátce, kde jsou uvedeni jako koaliční partner strany LES a nezávislých kandidátů, se Piráti letošních komunálních voleb na Praze 1 neúčastní. Informace o Kateřině Jacques či Natálii Kocábové s Piráty na společné kandidátce podporované Pirátskou stranou není správná, stojí v tiskové zprávě webu Pirati.cz.

Návrh zmíněné kandidátky byl Pirátské straně předložen 31.7. na schůzi krajského sdružení Praha. Následně byla kandidátka tímto sdružením přijata, a to pouhých několik dní před termínem uzávěrky pro podání. Díky vzedmuté vlně nesouhlasu uvnitř Pirátské strany byla koaliční dohoda předána na přezkoumání republikovému výboru Pirátů, který má možnost navrhnout změny a v radikálním případě spolupráci zrušit. Republikový výbor následně rozhodl, že Piráti tuto koalici podporovat nebudou.

Hlavním důvodem je nesouhlas s občanskými a politickými postoji a činy některých navržených členů kandidátky. Koaliční smlouva, uzavřená místním sdružením, také neobsahovala dostatečné záruky prosazování pirátského programu. Pirátská strana tedy žádné kandidáty na Praze 1 nenominuje a není ani koaličním partnerem. Kandidátku jako celek však z časových důvodů zrušit nelze, stejně tak název koalice již není možné dle vyjádření Ministerstva vnitra měnit.

„Je dobře, že má Pirátská strana mechanismy, kterými může rozhodnutí regionálního charakteru revidovat," uvedl předseda Pirátské strany Lukáš Černohorský. „Rozhodnutí republikového výboru respektuje širší vůli členské základny Pirátské strany." Vedení Pirátské strany také v komplikované situaci odmítá mediální manipulaci: „Nejvíce se nyní obáváme, že se informace o zrušení účasti Pirátů na kandidátce se sdružením LES a nezávislými nedozví veřejnost včas. Proto chceme vše uvést co nejdříve na pravou míru," dodává předseda strany.

V rámci nacházejících voleb do komunálu staví Česká pirátská strana v celé republice 90 kandidátek. Snahou Pirátů bylo vždy kandidovat samostatně v místech se silnou podporou nebo v tzv. pirátských baštách, kde je silnější členská základna. Přesto se nebrání tvořit i koalice v místech, kde je možný konsensus na pirátském programu a dodržování pirátských zásad transparence a odbornosti.

Související

Jakub Michálek

Původní návrh pandemického zákona podle Pirátů zaváděl vysoké pokuty

V návrhu pandemického zákona byla podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka přílišná výše pokut například za nenošení roušky, činit by mohly až 100.000 korun. Piráti chtějí hranici snížit. O zákonu dnes budou opět jednat lídři stran, nyní k němu zasedá část vlády. Podle předsedy hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Víta Rakušana nepřipadá další prodloužení nouzového stavu po 28. únoru v úvahu.

Více souvisejících

pirátská strana Komunální volby Martin Bursík

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Putin má paranoidní strach, že Západ omezí moc Ruska. Moskva proto enormně zbrojí

Ruský vůdce Vladimir Putin je „paranoidní" z údajného záměru Západu omezit moc Ruska ve světě, což ho vede k tomu, že vynakládá historicky rekordní částky na militarizaci země. 

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy