Putin zahodil vztahy se Západem, Sobotka se zachoval jako Nečas, tvrdí analytik

ROZHOVOR – Analytik think tanku Evropské hodnoty Jakub Janda v rozhovoru pro EuroZprávy.cz tvrdí, že odmítavý postoj k sankcím, který před obdržením jejich znění vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), byl zbytečný a chybný. Kromě sankcí podle něj Evropa nemá moc možností, jak na vzdalující se Rusko udeřit, pokud nechce otevřený ozbrojený konflikt.

Europoslanec Tomáš Zdechovský včera v České televizi prohlásil, že Evropská unie nás vnímá jako silného partnera. Vnímáte to z pohledu analytika podobně?

Sobotkova vláda se na rozdíl od přechozích kabinetů začala chovat v evropských záležitostech kooperativně a konstruktivně. Kabinet měl dvě slabé chvilky: zaprvé při výběru komisařky, jehož proces byl nedůstojný, přestože finální výběrem je kvalitní kandidátka. Zadruhé, současné vyjádření premiéra ohledně přípravy dalšího kola protiruských sankcí. Premiér se zachoval přesně jako jeho předchůdce Petr Nečas – dopředu avizoval, že do dohody může hodit vidle, aniž by jakýkoliv text viděl.

Premiér Sobotka chystané sankce neformálně odmítl ještě předtím, než znal jejich přesné znění, což mu mnozí vyčítají. Jak taková věc působí na další členy a členské státy Evropské unie?

Tento krok premiéra byl opravdu zbytečný a vnímám jej jako chybu, zejména ze symbolického důvodu. Premiér přirozeně jako zodpovědný státník musí zvážit a se svým kabinetem zanalyzovat případné dopady sankcí. Nicméně když dopředu říká, že může nesouhlasit, což nikdo nezpochybňuje, říká našim spojencům, že bude vážit každou korunu v okamžiku, kdy si Rusko porcuje část Ukrajiny. Předseda vlády mohl v klidu počkat na konkrétní návrhy sankcí, v zákulisí o nich jednat a až následně případně odmítat části návrhů, pokud by byly opravdu nepřijatelné. Nic ho nenutilo k tomu se dopředu vymezovat.

Vláda dnes návrh sankcí obdržela a část koalice nadále trvá na jejich odmítnutí. Nemůže to Českou republiku v očích Evropské unie nějak poškodit? Nevypadá to, že nejsme schopni prosazovat společný zájem?

Pokud vím, vláda zatím řekla, že si návrhy sankcí detailně projde. Předčasná hrozba odmítnutí nás však zařadila do skupiny nelichotivých partnerů - Orbánova Maďarska, které je ruským trojským koněm v EU - jeho vláda dostala od Kremlu velmi výhodný a utajovaný kontrakt na jadernou elektrárnu, tato země je po ruském způsobu na deklarované cestě pryč od liberální demokracie. Dalšími zeměmi v této skupině jsou Slovensko či Kypr, který je považován za překladiště ruských peněz.

Část slovenských politiků podobně jako u nás sankce také odmítá. Premiér Fico nedávno Bruselu uvedl, že "dosavadní sankce postoj Ruska nezměnily". Jaký výsledek mohou přinést další sankce?

Hlavní otázkou, na kterou musí odpovědět politici na úrovni premiérů, je - co je naším cílem. Podle mého názoru by jím mělo být zastavit pronikání ruských jednotek na Ukrajinu. Je evidentní, že Vladimír Putin hodil přes palubu dvě dekády sbližování se se Západem a nás z jeho vůle čeká postupné i razantní odstřihávání se od Ruska - politicky i ekonomicky. Přestože se Západ pokoušel Kremlu podávat pomocnou ruku i otevřenou náruč. V tom případě nemáme mimo různých typů sankcí jiné možnosti, než je vojenská intervence či pomoc Ukrajincům, která je zatím mimo hru. Nedělat nic je morálně i historicky neobhajitelné. Jednání jsou zatím evidentně neúspěšná – zatímco se v Minsku jedná, ruské jednotky ničí části východní Ukrajiny. To dnes uznává celý západní svět.

Podle premiéra by se primárně mělo postupovat tak, aby se co nejvíce zohlednily zájmy ČR a EU. Evropa by podle jeho slov neměla sankcemi sama sebe poškozovat. Hrozí, že sankce v konečném důsledku více poškodí EU, než Rusko?

Odpověď na tuto otázku nyní hledají vládní i komisní analytici. V tomto konkrétním případě je systémově velmi dobře, že probíhá diskuze mezi 28 členskými státy (a jejich analytiky) a Komisí, tudíž se i za avizovaný týden dají obrousit případné nedostatky. Bude se vést politická debata o nastavení sankcí právě tak, aby plnily cíl za přijatelnou cenu.

Má Česká republika nějakou možnost, jak zasáhnout do finálního znění sankcí tak, aby s nimi souhlasila a podpořila je?

Rozhodně ano, i v těchto hodinách probíhají intenzivní konzultace a diskuze. V následujících dnech o konkrétních detailech budou jednat stálí představitelé členských států. Nyní je jen na české exekutivě, které konkrétní části si označí jako prioritní a jak bude schopna v evropských hlavních městech dojednat koalice, aby došla k finální verzi, která pro Česko bude přijatelná.

Může se vláda připojit pouze k některým částem sankcí, nebo musí souhlasit, popř. nesouhlasit s celým finálním zněním?

Dá se očekávat, že se vláda připojí k celému dojednanému dokumentu, který bude právně závazný v celé EU. Možnou variantou je jeho zablokování, ke kterému by se musela složit poměrně široká koalice.

Předpokládáte tedy, že vláda nakonec sankce podpoří? Měla by tak učinit?

Znám dnes jen předběžný návrh k diskuzi, ale předpokládám, že podpoří. Ovšem je na vládě, aby seriózně analyzovala jejich dopady a pokud by zjistila, že dopady jsou neúnosné, pak aby vedla vážnou debatu a vysvětlovala svou pozici. Pokud by se kabinet rozhodl proti sankcím vystoupit, musí říci, jakou alternativu nabízí.

Související

Více souvisejících

Jakub Janda (Evropské hodnoty) Bohuslav Sobotka Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

před 40 minutami

před 1 hodinou

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

před 1 hodinou

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Mikuláš Bek

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina zničila tři ruské systémy protivzdušné obrany na Krymu

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve středu potvrdil zničení tří ruských systémů protivzdušné obrany na okupovaném Krymu. Dva z nich byly zničeny při útoku, zatímco informace o třetím se stále upřesňují, uvedl server Kyiv Independent.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy