Politici gratulují Jourové k úspěchu v Bruselu, jen Úsvit prská

Praha - Věra Jourová má místo eurokomisařky v Bruselu prakticky jisté. K úspěchu při "grilování" jí dnes poblahopřál prezident a premiér. Naopak Úsvit je skeptický. A co na celou anabázi říká sama Jourová?

"Jsem potěšena, že jsem dostala příležitost konkrétněji okomentovat své záměry a vize. Byl to demokratický proces, náročný, ale zcela legitimní. Konečné slovo však bude mít Evropský parlament, který bude schvalovat komisi jako celek," uvedla Jourová v prohlášení. Je po zubní operaci a nyní nemůže mluvit.

Mezi prvními gratulanty bývalé ministryni pro místní rozvoj byl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Je pozitivní, že během grilování v EP nezůstal 'černý Petr' v ruce české kandidátky," napsal předseda vlády ČTK. Při jednání výborů podle něj Jourové pomohla podpora obou nejsilnějších frakcí, evropských sociálních demokratů a lidovců.

S blahopřáním se připojil i prezident Miloš Zeman. "Je potřeba udělat tlustou čáru za spory, jaké portfolio měla nebo neměla mít, a přát jí, aby v tom, co má, měla úspěch," prohlásila hlava státu.

Jourová má v Evropské komisi vést oblast spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovnosti pohlaví. Česká vláda pro ni původně usilovala o získání resortu regionálního rozvoje, dopravy nebo průmyslu. Na to dnes upozornil i opoziční Úsvit. "Bohužel bude mít česká eurokomisařka na starost úplně jiné portfolio, než na které je odbornicí, což opět způsobí situaci, že bude hrát Česká republika v rámci Evropské unie třetí housle," uvedl Úsvit v prohlášení."Nijak mě to nepřekvapuje a mohu jí jen pogratulovat," reagoval pro ČTK vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Určitě to není o reprezentaci, je to o naplňování cílů, které má Evropská komise. To znamená, ona je reprezentantkou Evropské komise, tím pádem i Evropské unie, a my jsme součástí Evropské unie, takže je i naší reprezentantkou. Sice ne národní, ale domnívám se, že pokud bude rozhodovat ve prospěch EU, tak to bude ve prospěch České republiky. Jinak budeme muset zapracovat, aby se změnila unie," dodal.

"Obavy a varování skeptiků se nepotvrdily. Gratulujeme!" uvedl k tomu na Twitteru státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

„Je na místě paní komisařce poblahopřát a popřát jí hodně úspěchů, protože bude svým způsobem reprezentantem České republiky v evropských institucích. Byl to tak kvalitní zástupce, jak dokázala tato vláda vygenerovat," uvedl Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09.

Související

Více souvisejících

Věra Jourová Bohuslav Sobotka eurokomisaři

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy