Hazard dělá z lidí trosky, říká Úsvit

Praha - Automaty vysávají z lidí peníze, stejně jako ze státu. Argumenty pro herny jsou účelové. Tak komentuje současnou diskusi ohledně hazardu kandidát Úsvitu do pražského zastupitelstva Milan Šarapatka.

"Extrémně liberální přístup, který řadu našich měst včetně Prahy zaplavil hernami, už snad byl opuštěn," začíná Šarapatkův příspěvek, uveřejněný na facebookovém profilu předsedy Úsvitu Tomia Okamury. "Téma automatů, vysávajících z lidí peníze a dělajících z nich lidské trosky, nepřestává být aktuální," pokračuje.

Argument o penězích, které herny přinášejí na daních obecním rozpočtům, je podle něj nepravdivý. "Negativní dopad hazardního hraní na českou ekonomiku se pohybuje okolo 30 miliard korun ročně," píše Šarapatka. Nejdůležitější jsou podle něj sociální platby, dopady trestné činnosti, vliv na HDP a náklady na léčení hráčů. Výnosy z hazardu pro veřejné rozpočty se podle něj pohybují mezi 6 a 7 miliardami korun.

Důležitý je i počet lidí, jejichž životy jsou hazardem zasaženy. "Podle dostupných analýz je v České republice řádově 100 tisíc patologických hráčů," vysvětluje Šarapatka. "Když započítáme postižené rodinné příslušníky těchto gamblerů, zaměstnavatele nebo věřitele patologických hráčů, tak ze studií vyplývá, že nějakým způsobem na tento typ hazardu doplácí 1 až 1,5 milionu obyvatel České republiky," dodává. Proto prý Úsvit tento měsíc podal návrh zákona na plošný zákaz výherních hracích automatů a jejich internetových obdob.

Peníze mohou být investovány rozumněji

Situaci vysvětluje Šarapatka zjednodušeným příběhem. "Chlapec rozbije míčem výkladní skříň, a kolemjdoucí to komentuje, že je to vlastně dobře, protože sklenář bude mít práci. Moudřejší soused mu ale vysvětlí, že na rošťárně není nic přínosného, protože jinak by si majitel obchodu místo zasklení vitríny mohl koupit něco jiného," píše.

S hazardem je to podle něj stejné. "Kdyby lidé neutráceli statisíce ve výherních automatech, mohli by je investovat mnohem rozumněji, a do obecního rozpočtu by se nejspíš vrátily také," tvrdí. Města a stát by navíc nemusela investovat do všeho, co hazard přináší, což je prý například vytížená policie, terapie závislých gamblerů, nebo kriminalita motivovaná gamblerstvím.

Hazard má za následek zlomené lidi

Někteří podnikatelé s hazardem podle Šarapatky také využívají českou legislativu, která jim umožňuje část zisků odvádět na veřejně prospěšné účely. Zakládají proto vlastní nadace, díky kterým prý perou výnosy z hazardu.

"Argumenty ve prospěch heren jsou často účelové a zastírají to nejpodstatnější," říká Šarapatka. "Hazard je nebezpečný byznys, který kšeftuje s lidskými touhami a závislostmi. Byznys, jehož důsledkem jsou zlomení lidé, rozvrácené rodiny, exekuce, majetková kriminalita a další společensky i ekonomicky škodlivé jevy," dodává. Výnosy hazardu v podobě daní jsou tak prý vysoce převáženy náklady.

"Hovořit pouze o jedné straně této rovnice je zatajováním pravdy. Tak si to uvědomme pokaždé, když slyšíme, jak jsou ty herny přínosné," zakončuje svůj příspěvek Šarapatka.

Související

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".
Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Hnutí Úsvit přímé demokracie Milan Šarapatka (Úsvit)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

včera

včera

Soukup přišel o TV Barrandov. Valná hromada ho odvolala z představenstva

Podnikatel Jan Čermák nahradil Jaromíra Soukupa v jednočlenném představenstvu společnosti Barrandov Televizní Studio, jak rozhodla před měsícem valná hromada firmy. Tato změna byla dnes oficiálně zapsána ve Sbírce listin. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy