Špidla rázně: Společnost musí vnímat chudobu jako absolutní zlo

Praha - Bývalý premiér a český eurokomisař pro sociální věci Vladimír Špidla, který se upíchl jako poradce současného šéfa vlády Bohuslava Sobotky, se dnes ostře vyslovil proti chudobě. Stalo se tak na tiskové konferenci Armády spásy.

Pro úspěch boje s chudobou je zásadní, aby ji společnost vnímala jako absolutní zlo, které je třeba vymýtit, řekl Špidla.

Pod hranicí chudoby žijí lidé, kteří jsou kvůli nedostatečnému příjmu vyřazeni z hlavního proudu společnosti. Z pohledu příjmu je definována 60 procenty mediánu, což je v Česku zhruba 9600 korun. Odborníci podle Špidly udávají, že tříprocentní zastoupení lidí žijících v chudobě společnost jako celek neohrožuje.

Podle expremiéra to však není důvod, aby se společnost nesnažila její výskyt dostat až na nulu. "Bylo by to stejné jako si v případě infekční choroby, třeba tuberkulózy, říct, že promořenost tři procenta je vlastně v pořádku. Nemusí to být problém pro společnost jako celek, ale je to katastrofa pro každého z těch lidí," řekl Špidla.

V České republice podle statistik žije pod hranicí chudoby devět až deset procent lidí. "V mezinárodním srovnání je to relativně málo, ale jedná se o milion lidí," komentoval to Špidla.

Psali jsme:
Jak si žijou eurokomisaři? Jejich platy a bonusy vás nadzvednou ze židle
 

Sociální dávky i minimální mzda by podle něj měly být nastaveny tak, aby lidi držely nad hranicí chudoby. Zásadní je také rozvoj lidského potenciálu, tedy především přístup dětí ze sociálně slabých rodin ke vzdělání. Připomněl, že podle zjištění Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) je jedním z největších problémů českého školství skutečnost, že úroveň dosaženého vzdělání žáků je závislá na výši vzdělání jejich rodičů. Handicapy na startu školní docházky by měl vyrovnat povinný předškolní rok vzdělávání.

V tuzemsku je navíc potřeba nastavit fungující systém sociálního bydlení. Na komplexním zákoně o sociálním bydlení se v současné době pracuje. "Je to velmi komplikované. Snad do konce roku budou základní teze," komentoval Špidla průběh příprav.

Související

Vladimír Špidla /ČSSD/

Do Senátu za ČSSD bude v Praze expremiér Špidla

ČSSD vysílá do senátních voleb v obvodu Praha 11 bývalého premiéra Vladimíra Špidlu, v Praze 10 sociálního pracovníka Štěpána Kavuru a v Praze 6 vysokoškolského pedagoga Petra Pavlíka. Na tiskové konferenci to dnes kandidáti řekli novinářům. Zároveň představili svá volební témata a vyjádřili se kriticky k současné vládě, která podle nich nedostatečně řeší zejména sociální témata.
Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Situace nevyžaduje nouzový stav, řekl Jurečka. Byl by pro testy ve firmách

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky aktuální koronavirová situace nevyžaduje nouzový stav, zatím stačí nástroje pandemického zákona. Řekl to dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News. Někdejší premiér Vladimír Špidla (ČSSD) očekává, že se během několika týdnů situace stane tak vážnou, že bude nouzový stav rozumným řešením.

Více souvisejících

Vladimír Špidla chudoba

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy