Čuba pohořel v testu transparentnosti. Kdo ho financoval?

Praha - Strana práv občanů prý sama neví, kolik Čubova kampaň stála. Podle jeho asistenta není důvod k "pitvání" financí. Detaily budou nejspíše zveřejněny až v dubnu.

"Nemají jakýkoli důvod, proč by se tím měli teď pitvat. A ani nechtějí, protože byli napadáni, troufnu si říct že neprávem, a jsou kvůli tomu naštvaní. Takže nebudou mimo zákonnou lhůtu nic zveřejňovat. Každopádně je vše transparentní," řekl podle serveru Lidovky Čubův asistent Jiří Švirák. Kampaň byla prý financována sponzory a Čubovými podporovateli, stejně jako stranickými příspěvky.

Zákonná lhůta, o které Švirák mluví, ale neexistuje. V loňských prezidentských volbách museli kandidáti zveřejnit účetnictví na internetu do 60 dní, podobná podmínka v parlamentních volbách není. Financování bude přístupné až 1. dubna příštího roku, kdy musejí politické subjekty předložit výroční zprávu, ze které je jasné i kolik peněz bylo vynaloženo na kampaň a odkud přišly.

SPO se podle předsedy zlínské organizace strany Lubomíra Nečase dostala ze ztráty, která v minulém roce činila přes milion korun. "Ta ztráta byla vyrovnána již v březnu. Dostáváme dary od sponzorů a ze státu nám chodí pravidelné příspěvky," řekl pro Lidovky.

Financování Čubovy kampaně kritizovala i jeho oponentka Alena Gajdůšková. Ta v rozhovoru pro DVtv odmítla vysvětlit, co znamenal její předchozí výrok o "penězích bůhví odkud" s tím, že to je otázka přímo pro nového senátora.

SPO neví, kolik kampaň stála

Čuba má špatné výsledky i u Transparency International, které hodnotilo kandidáty do Senátu na základě sedmi kritérií známkami jako ve škole. Dostal pětky za nezveřejnění plánovaných nákladů, podpory ze stranické centrály, transparentních výdajů, volebního týmu, transparentního účtu a za absenci transparentních příjmů. Jedničku dostal za přehledné předvolební akce.

Jeho celková známka je 4,4. Čuba se tak dělí o místo druhého nejméně transparentního kandidáta v republice s Milanem Jančíkem (Konzervativní aliance 2014, Praha 5) a Josefem Mičkou (Žďár nad Sázavou, SPO).

Čuba, ač s voliči nemluvil, byl na Zlínsku dobře vidět díky billboardové kampani. "Zlín byl oblepený od všech kandidátů. Kdo měl kolik billboardů, to jsem nepočítal. Čuba ale rozhodně neměl méně než ostatní," řekl podle Lidovek kandidát Pirátů Luděk Maděra.

Celkový odhad ceny kampaně prý nemá zatím ani SPO. "Kampaň dosud vyúčtovaná není, předpokládám, že všechny faktury budeme mít pohromadě tak do dvou měsíců," dodal Nečas.

Související

Petr Rafaj

Babiš a Hamáček budou jednat se Zemanem, navrhnou odchod Rafaje z čela ÚOHS

S návrhem na odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje dorazí v úterý za prezidentem Milošem Zemanem na zámek v Lánech premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Lídři koaličních stran se na postupu shodli koncem července, podle zákona o odvolání rozhoduje po návrhu vlády prezident.
Miloš Zeman na pohřbu Františka Čuby

Stovky lidí se rozloučily s Čubou, na pohřeb přijel i Zeman

Zhruba 200 lidí včetně prezidenta Miloše Zemana dnes přišlo ve Slušovicích na Zlínsku na pohřeb Františka Čuby, bývalého senátora za SPO a předsedy někdejšího známého JZD Slušovice fungujícího za minulého režimu. Čuba zemřel minulý pátek ve věku 83 let. Obřad se odehrává ve slušovickém kostelíku Narození sv. Jana Křtitele. Maličký kostel je plný, mnozí stojí i před ním a v okolí. Novináři dovnitř nebyli vpuštěni.

Více souvisejících

František Čuba strana práv občanů Senát ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy