Dusno u soudu: Posudek znalců je z říše snů, zlobí se jednatel Promopro

Praha - Někdejší jednatel firmy Promopro Jaroslav Veselý dnes u soudu odmítl obžalobu, která jej viní z podvodu a z legalizace výnosů trestné činnosti v souvislosti s údajně předraženou státní zakázkou z dob českého předsednictví EU. Muž trvá na tom, že u takzvaných zajišťovacích služeb na konferencích nebylo možné předem stanovit cenu, protože nebyl znám jejich rozsah. Zároveň popřel možnost, že by mu hlavní subdodavatelská firma fakturovala i činnosti, které nebyly objednány.

Promopro získalo v roce 2008 od úřadu vlády bez výběrového řízení zakázku na zajištění audiovizuální techniky na konferencích v době českého předsednictví EU. V rámcové smlouvě úřad vlády nesjednal maximální cenu za zakázku, ani blíže nespecifikoval ceny zajišťovacích služeb souvisejích s provozem techniky.

Obžaloba viní Veselého z toho, že jménem Promopra následně předkládal úřadu vlády i faktury za takové zajišťovací služby, které hlavní subdodavatel NWDC Company buď vůbec neprovedl, nebo které nijak nesouvisely s předmětem zakázky. Stát takto údajně vyplatil minimálně 388 milionů korun, za porušení rozpočtové kázně navíc později dostal v souvislosti se zakázkou pro Promopro pokutu od finančního úřadu ve výši 550 milionů korun.

"Obžalobu odmítám v plném rozsahu," prohlásil dnes Veselý, kterému v případě prokázání viny hrozí až desetileté vězení. "Během předsednictví jsme udělali hodně práce. Poskytovali jsme slevy. Částce, kterou uvádějí znalci ve znaleckém posudku, vůbec nerozumím a troufám si tvrdit, že je z říše snů," řekl.

Uvedl, že u zajišťovacích služeb, které se týkaly například provozu novinářských center na jednotlivých konferencích, nebylo možné v rámcové smlouvě předem stanovit ceny, protože dopředu nebyly jasně dány podmínky akcí. "Byla domluva, že vláda vždy pošle objednávku, my následně nabídku, a pokud s ní úřad vlády bude souhlasit, odešlou nám akceptaci, která pak pro nás byla závazná," přiblížil.

Veselý, jenž svou firmu loni prodal konkurenční AV Media, soudu obsáhle popisoval dřívější úspěchy Promopra. "Měli jsme obrovské zkušenosti ze zasedání NATO nebo Mezinárodního měnového fondu," zdůraznil s tím, že on sám v oboru pracuje 45 let.

Z jeho výpovědi vyplynulo také to, že příprava českého předsednictví, které se uskutečnilo v první polovině roku 2009, probíhala z hlediska zajišťování konferencí poměrně hekticky. Rámcovou smlouvu s Promoprem uzavřel úřad vlády v září 2008, přičemž až v listopadu začala firma dostávat objednávky. Její zaměstnanci prý proto pracovali přes víkendy i přes svátky. "Bylo vidět, že jednotlivé resorty si až v lednu 2009 uvědomily, že předsednictví začíná. Úřad vlády byl najednou zavalen požadavky na konání akcí," vzpomínal Veselý s tím, že tyto požadavky na poslední chvíli nebylo snadné zajistit.

Lehké prý nebylo ani nalézt hlavního subdodavatele. Původně sjednaná firma z přípravy předsednictví podle Veselého odstoupila poté, co se zalekla smluvních sankcí. Poté se Promopro dohodlo s NWDC Company. Veselý si dnes spolupráci z hlediska odborné kvality pochvaloval. Tvrzení obžaloby o podvržených fakturách popřel. "Zakázky byly rozčleněné na jednotlivé objednávky. Nemohlo se proto stát, že by nám fakturovali činnost, která nebyla objednaná. Šlo to velice snadno zkontrolovat,"tvrdil.

Popsal, že když dostal konkrétní objednávku od úřadu vlády, vyčlenil z ní to, co mohlo udělat samotné Promopro, a zbytek odeslal jednateli Vlastimilu Maxovi z NWDC Company, který mu poslal zpět cenovou nabídku. Veselý si k ní připočetl deset až 11 procent marže a předal nabídku k odsouhlasení úřadu vlády.

Související

Ústavní soud ČR

Kauza Promopro definitivně končí, Ústavní soud odmítl stížnosti odsouzených

Kauza Promopro spojená s českým předsednictvím v EU definitivně končí, Ústavní soud odmítl stížnosti části odsouzených. Podali je Jaroslav Veselý, Vlastimil Maxa, Marcel Příkopa, Ivan Komárek, všichni dostali nepodmíněné tresty. Ústavní soudci stížnosti označili za zjevně neopodstatněné, zjistila ČTK z anonymizovaných usnesení v databázi soudu.
soudy

Verdikt v kauze Promopro bude řešit Ústavní soud, dostal stížnost

Verdiktem v případu Promopro se bude zabývat Ústavní soud. První z odsouzených podal stížnost, zjistila ČTK z justičních databází. Soudy v kauze potrestaly skupinu podnikatelů v souvislosti se zakázkou na audiovizuální techniku pro české předsednictví EU. Podle informací ČTK je pisatelem stížnosti Jaroslav Veselý.

Více souvisejících

kauza: promopro soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

před 2 hodinami

Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

před 3 hodinami

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 7 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Další perná noc. Ukrajina sestřelila všechny ruské drony, Rusko údajně 25 ukrajinských raket

Ukrajina v noci na dnešek zničila všech 18 dronů, kterými na ni útočilo Rusko, uvedlo ukrajinské letectvo. Na druhé straně Rusko informovalo o 25 raketách, které její protivzdušná obrana zničila nad Belgorodskou oblastí. O události informovala agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy