Přilepšení pro poslance: V podvýborech si přijdou na balík. Jandák je heraldik

Praha - Víc než deset tisíc měsíčně k poslaneckému platu - to běžně dostávají předsedové sněmovních podvýborů. A částka, která se objeví na účtech jejich místopředsedů, také není k zahození.

Štáb Televize Nova se zaměřil na jeden z podvýborů - pro heraldiku. Jeho předsedou je sociálně demokratický poslanec Vítězslav Jandák. Věnuje se vlajkám a znakům měst. Od včerejška měl výjezdní zasedání na Vysočině.

Jednání podvýboru pro heraldiku a vexilologii provází několik zvláštností. Zatímco v Praze začíná schůze Sněmovny, Vítězslav Jandák - předseda podvýboru a také poslanec, přijíždí ráno do Lipnice nad Sázavou, kde má naplánované výjezdní zasedání. Prý netuší, proč se koná právě tam.

Předseda podvýboru ani jeho místopředseda se neúčastní hlasování ve Sněmovně, ale i tak pobírají základní poslanecký plat - víc než 50 tisíc korun měsíčně, za funkci v podvýboru ještě dostávají tisícové příplatky.

Podle dostupných dokumentů se tento podvýbor letos sešel hned čtyřikrát a z toho pouze jediné jednání - to první - se konalo v Praze. Ostatní včetně tohoto se konají v Lipnici nad Sázavou.

Zasedání mohlo být v Praze a poslanci - pokud by chtěli - mohli stihnout i hlasování ve Sněmovně. V Lipnici, kde se zasedá až do zítřka, se nakonec schází s odborníky jen dva členové podvýboru. Chybí například druhý místopředseda, který za funkci měsíčně vyinkasuje přes šest tisíc.

Stejně pikantní, jako záhadné cestování/necestování do Lipnice, je také finanční stránka. Poslanci sice tvrdí, že si pobyt platí ze své kapsy, ale do té druhé jim hned ze sněmovní kasy mohou natéct peníze z náhrad za služební cesty.

Související

Vítězslav Jandák

Do Senátu chtějí Štěch i Jandák, ODS a lidovci jsou bez kandidátů

Občanští demokraté ani lidovci nenavrhnou na Pelhřimovsku vlastního kandidáta do Senátu. Proti Milanu Štěchovi za ČSSD se tam postaví Vítězslav Jandák jako kandidát za hnutí ANO. Jandákovu kandidaturu, o které informoval server Novinky.cz, dnes ČTK potvrdila krajská předsedkyně a poslankyně hnutí Monika Oborná. Senátor se bude na podzim na Vysočině měnit také na Žďársku. Lidovecký kandidát Josef Klement získal podporu dalších stran.

Více souvisejících

Vítězslav Jandák Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy