Zeman promluvil o komunistech: Měli jediného inteligentního člověka. Koho?

Praha - Prezident Miloš Zeman zavzpomínal na předsedu federální československé vlády Lubomíra Štrougala, kterého považuje za jediného inteligentního člověka v komunistickém vedení. Zbytek byl podle něj zaostalý.

Totalitní premiér Lubomír Štrougal nedávno oslavil devadesátiny a Zeman na něj vzpomíná jako na "jediného inteligentního člověka v komunistickém vedení, které bylo jinak zaostalé." Blesku prozradil, že se s ním setkal před několika lety a položil mu otázku: "Pane Štrougale, o vás existují dvě hypotézy. První: že jste byl nejinteligentnějším členem komunistického politbyra. Druhá: že jste byl jediným inteligentním členem. Která z těchto hypotéz je oprávněná?"

Lubomír Štrougal se podle něj vyhnul odpovědi a místo toho Zemanovi řekl, že "nejpitomějším členem politbyra nebyl Vasil Bilak, jak se obecně traduje, ale jistý Fojtík, ideologický tajemník, který sice nebyl vidět tak jako Bilak, také ho neprofanovali tím známým heslem 'Na saka nepušťat', ale prý byl ještě blbější než Bilak, což už je co říci."

Prezident následně přiznal, že jednou uvažoval o emigraci a téměř ji zrealizoval. "Byl jsem jeden z posledních členů studentské turistické výpravy do Anglie, konkrétně do města Bournemouth v Kentu. A vzpomínám si, že tehdy jsem chodil po břehu lamanšského průlivu a přemýšlel, jestli se vrátit, nebo ne. Tu situaci mi svým způsobem komplikovalo to, že jsem tam měl zajištěné místo na Sussexské univerzitě, a dokonce podnájem v Londýně, a dodnes si vzpomínám, že to bylo blízko Victoria's Station. No, a pak jsem si říkal: Proč bych měl odcházet já, ať odejdou oni," řekl deníku.

Zhodnotil také svého předchůdce Václva Havla, který podle něj nesmírně prospěl prestiži České republiky v zahraničí. "V domácí oblasti jsem s ním v řadě případů nesouhlasil. Uvedu aspoň jeden. Ostře jsem kritizoval jeho známý projev o temných slušovických žilkách. Řekl jsem mu, že svým neuváženým projevem, protože vůbec nerozumí ekonomice, zabil nejlépe prosperující podnik, který mohl být vzorem i dalším podnikům právě při přechodu na tržní ekonomiku," tvrdí Zeman.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Václav Havel Lubomír Štrougal

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy