Poslanci jednali o svých platech: Dělejme ze sebe blbce, navrhl Jandák

Praha - Sněmovna dnes po procedurálních zmatcích a následných přestávkách nedokončila úvodní kolo jednání o růstu platů ústavních činitelů zhruba o jedno procento. Vláda chce novelou odvrátit skokové zvýšení platů prezidenta, členů vlády nebo poslanců a senátorů asi o čtvrtinu. Během debaty bylo opět "veselo", padala slova o pitomcích a blbcích.

Předloha počítá s růstem základny, od níž se platy ústavních činitelů odvíjejí, o 517 korun. V následujících čtyřech letech by činila 52.248 korun. Pokud by norma neplatila, platy by se vypočítávaly ze mzdové základny 65.103,50 koruny.

Poslanci postoupili vládní normu k posouzení do výborů. Kvůli chybně podanému návrhu se ale nedostali k hlasování o zkrácení lhůt. Bez toho by předloha nemohla vstoupit v účinnost od ledna, jak se předpokládá. Po zmatcích si opoziční kluby vyžádaly přestávky a řádná říjnová schůze dolní komory, jež se protáhla na tři týdny, skončila.

"Podle mého názoru tím, že opozice požádala o přestávku, tak vlastně znemožnila dokončení prvního čtení na této schůzi Poslanecké sněmovny," řekl novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). K předloze se podle něho bude nutné vrátit asi na mimořádné schůzi, příští týden o tom má jednat koalice.

Sociální demokrat Ladislav Šincl při sněmovní debatě uvedl, že předloha není systémová. Platy by se měly podle něho zvyšovat automaticky jako před zmrazením a neměl by se narušovat princip rovnosti mezi soudní, výkonnou a zákonodárnou mocí.

Kriticky promluvil i Šinclův stranický kolega Vítězslav Jandák, jenž upozornil na to, že "ten pitomej poslanec má základ 55.000 korun a dává zákony této země". "Dělejme ze sebe blbce, on nás stejně národ mít rád nebude," řekl.

"Pro toho pitomýho poslance je to dost, ne že by tu nebyli. Pro toho chytrého je to nedůstojné," uvedl s nadsázkou předseda poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek, který jinak vyjádřil Jandákovu vystoupení sympatie.

Sobotka se domnívá, že ve všech klubech se najdou poslanci, kteří zákon projednat nechtějí. Soudí ale, že růst platů ústavních činitelů o 26 procent je nepřijatelný.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Vítězslav Jandák mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy